domingo, 25 de agosto de 2013

QUE S’HA FET D’AQUELLES FLORS ?. LA ROSA D’OR DE CALDES D’ESTRAC, EL MARESME

Sempre em sorprèn trobar NOMÉS un nom propi i un cognom, quan es fa referència a una persona en un ‘document amb pretensions històriques ‘, el ‘mal costum’ procedeix segons m’expliquen del MANUAL DE MALES PRÀCTIQUES que en matèria de documentar el Patrimoni Històric – particularment a Catalunya – s’editava des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL.
Llegia en relació a l’edifici del Mercat de Caldes d’Estrac ; Genís Carbó comprà el terreny i hi va fer construir un edifici, per a realitzar-hi ball i teatre , l’any 1906 a l'arquitecte J. Sellés, està clar que no fa referència a Joaquim Sellés i Codina (Barcelona, 1906 —Barcelona, 1995), que acabarà la carrera l’any 1930, potser va ser el pare, Salvador Sellés i Baró ?. Aquestes errades malmeten la ‘consideració tècnica’ dels Serveis tècnics de la DIPUTACIÓN PROVINCIAL DE BARCELONA, i també de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac.

Cedia l’edifici a l'agrupació Rosa d'Or, de caire catalanista i anticaciquista, que fins llavors s'havia reunit a un local de la Baixada de l'Estació. El primer president va ser Manuel Xampeny.

A l'edifici també hi feien activitats els "Amigos de la Juventud", de tipus cultural.

Anys després la "Rosa d'Or" s'establí al carrer Santema, 6 i l'edifici es convertí en mercat municipal l'any 1918.



Que se’n ha fet de la ‘Rosa d’Or’ ?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ah!, només dels calderins de bona voluntat, si us plau.

No hay comentarios:

Publicar un comentario