viernes, 30 de agosto de 2013

RESIDÈNCIA SANT JAUME, AL MIRADOR DEL CASTELL DE CARDONA.

En la meva recerca de dades relatives a l’edifici de la Residència Sant Jaume ( abans Hospital ), topava amb Josep Compte i Viladomat (Cardona, 1883 -† Barcelona, 1952), que costejava desprès del genocidi contra Cataunya 1936-39, el nou edifici de l'Ajuntament de Cardona (1940-44), segons projecte de l'arquitecte Adolf Florensa i Ferrer (Lleida, 15 de maig de 1889 - Barcelona, 14 de Juliol de 1968) , i de l'Hospital de Sant Jaume ( no s’esmenta aquí, qui en va ser l’autor del projecte, potser el mateix Adolf Florensa i Ferrer ? ).


La descripció de l’edifici ens diu ; la façana principal orientada a migdia. L'edifici de quatre vents presenta un cos central diferenciat a la façana de migdia i a l'interior un pati amb unes galeries orientades a migdia.


Menys sort tenia amb la fàbrica coneguda com el Paperer / Textil Aiguadora, de la que n’havia estat propietari Josep Compte i Viladomat, i en la que desenvolupava també una intensa activitat social.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions tant pel ue fa a l’edifici de la Residència Sant Jaume, com de la ‘petita colònia’ del Paperer / Textil Aiguadora


Al Cardener es desplegava un model de colònia alhora senzill i obert, amb l’excepció positiva de la ‘Colònia de les Flors’ a Palà de Torruella, que millora en molts sentits el model de les seves homònimes del Llobregat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario