viernes, 10 de enero de 2014

EL PONTS DE LA MUGA. EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

La Muga segons el mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997)és un mot d’origen iber – vigent avui a la llengua basca – amb el significat de ‘frontera o límit’; en documents de segle IX, apareix ‘ Sambuca’; això ha provocat – valgui la cita – rius de tinta, que si hi havia saücs, que si les tropes romanes – com és costum a la milícia- abusaven del licor, la sambuca és un licor dolç i fort basat en l'anís, típic d'Itàlia i més concretament del Lacio, o fins que la visió d’aquesta corrent d’aigua en aquest paratge erm, els va fer recordar aquell enyorat licor de la seva terra.

Avui però, vull deixar constància d’un parell dels ponts de la Muga, ambdós medievals segles XIV o XV, que per la construcció de Capelles en un extrems han passat a rebre el nom del Sant.

El Pont de Sant Andreu , de tres arcades sostingudes per dues pilastres de planta romboidal, que es drecen sobre afloraments naturals de pedra calcària.


L'arc central, de molta més llum que els dos laterals, és rebaixat; els altres són de mig punt.

La construcció és de carreus ben esquadrats; les dovelles dels arcs són molt allargades.

El pont de Sant Antoni Abad , aixecat aprofitant una penya calcària, té dos arcs de mig punt de molt diferent amplada.


Per alçar el pilar central, de forma romboidal, es va aprofitar una penya calcària que hi ha dins del riu, la situació descentrada d'aquesta és la causa del desplaçament lateral del pont.

Presenta aparell de pedres ben escairades en els arcs i base del pilar, mentre que a la resta, materials poc treballats.

Si fóssim la meitat de civilitzats que ens ventem de ser, ja fa dies que s’hauria filmat ‘ Els ponts de la Muga’, que explicaria els amors entre santllorencina i un barceloní al que li han encarregat un reportatge sobre alguns dels ponts medievals que s’alçaren a la capçalera de la Muga.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Els Diaris només expliquen tragèdies
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/154580-assalten-una-ermita-a-sant-llorenc-de-la-muga-i-roben-i-malmeten-imatges-de-sants.html?cca=1

No hay comentarios:

Publicar un comentario