sábado, 18 de enero de 2014

SANT JOAN DE VILADELLOPS. OLÈRDOLA. PENEDES SOBIRÀ.

Ens aturàvem al costat de la capella romànica, l’Antonio Palau Gubern, i l’Antonio Mora Vergés; la nau és rectangular i la porta d'entrada presenta un arc de mig punt, a sobre de la porta hi ha un ull de bou i coronant la façana principal un campanar de cadireta amb una campana amb la inscripció: Margarita, 1981 Viladellops.

A la façana N hi ha una antiga porta paredada de dovelles petites i arc de mig punt, a la S hi ha un cos afegit que fa les funcions de sagristia. Uns contraforts col•locats asimètricament als murs N i S donen solidesa a la construcció. L'aparell del que sembla és la part original és de carreus de pedra calcària, simplement escairats, disposades en filades uniformes i regulars.

A l'exterior, una pedra en forma rectangular recuperada dels voltants de la capella, podria ser l'ara que s'hagués utilitzat com altar a l'interior originàriament. Demanava a l’Antonio Palau Gubern que malgrat la seva formació tècnica, s’esforcés per imaginar com s’ho feien els preveres que des d’aquesta posició beneïen els animals i camps, comunien les tempestes, ...


Llegia que les parets interiors estan arrebossades modernament, i no es veu la pedra, no podíem accedir a l’esglesiola on son elemets a destacar unes restes de pintures als arcs laterals; una talla barroca de Sant Joan; una columna i un capitell que avui dia no fa cap funció arquitectònica i resta de guarniment al costat d'una paret; una pica que podria ser baptismal (molt petita i sustentada per una columneta), un quadre de Sant Isidre i un altre amb els goigs en llaor del Gloriós Sant Joan Baptista -expliquen quan i com va ser restaurada la capella i la vinculació dels marquesos d'Alfarràs amb la capella-, també destaca el document emmarcat, de l'any 1950, pel qual s'autoritza a la capella a fer missa, autorització que avui dia no es fa servir ja que no hi ha culte habitualment. Una peça destacada és el frontal de l'altar del segle XVII (obra de Francesc Fontanals ) dedicat a Sant Joan, la Mare de Déu i Sant Ramon de Penyafort. Les seves dimensions són 97 centímetres d'alçada i 177 centímetres de llargada, és policromat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario