martes, 7 de enero de 2014

SANTA BÀRBARA DE LARÉN. SENTERADA. PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Ceferí Rocafort i Sansó (La Pobla de Segur, Pallars Jussà, Lleida, 1872 - 1917) , recull que vers l’any 1900, Senterada tenia 265 edificis, amb 466 habitants de fet i 480 de dret, dels quals 54 cases amb 126 persones eren al mateix Senterada. En aquell moment hi havia escola de nois i de noies.

Actualment amb una superfície de 34,45 km² tancava l’any 2014 amb 140 habitants, està clar que malgrat les ‘noves tecnologies ‘ ens falta capital humà per recollir imatges i dades d’aquesta contrada, com la de Santa Bàrbara de Larén que retratava la Gemma Capdevila Ribes.


El geògraf , arqueòleg i historiador pallarès , esmenta en ocasió d’aquella visita, que en el territori de Larén hi ha també l'ermita de Santa Bàrbara, al nord-est del terme, prop de la muntanya del mateix nom.

També que a l'extrem sud de l'enclavament es troben les restes del monestir benedictí de Sant Genís de Bellera, que foren convertides en corrals a mitjan segle XX.

De la relació d’edificis ‘religiosos’ trobava dades de :
Ermita de Sant Víctor de SENTERADA
Església de la Presentació de Cadolla
Església de la Nativitat de Larén
Església de Sant Aventí de Cérvoles, o Església de Santa Maria, Església de Santa Eulàlia
Església de Sant Sebastià de Lluçà
Església de Santa Coloma de Burguet
Església parroquial de la Mare de Déu de Gràcia.SENTERADA
Sant Esteve de Naens. Parroquial
Sant Miquel de Naens

Podem afirmar en relació a Santa Bàrbara de Larén que s’alçava en les darreres dècades del segle XIX, època del màxim esplendor demogràfic; pel que fa a l’advocació Santa Bàrbara, de la que sembla que ‘només se’n recorden quan trona’ estaria ‘més especialitzada ‘ en qüestions relacionades amb la milícia, i fora Sant Pere Màrtir que presideix un turó de 807,4 metres d’alçada, que es troba en el terme de Salàs de Pallars, el veritable ‘especialista’ en la prevenció de tempestes i pedregades. Amb aquesta funció li aixecaven una Capella a Monistrol de Calders, al Bages.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario:

  1. ¿Me pueden enviar una foto de la imagen de Sta Bárbara que hay en Larén?
    Muchas gracias
    José Enriquez Rio joanenri@gmail.com

    ResponderEliminar