domingo, 19 de enero de 2014

LA TORRE GUINOVART DE VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

Retratava a l’Antonio Palau Gubern davant de la dita Torre Blava de Vilanova i la Geltrú, la trobareu a la dreta del torrent de Sant Joan, a la vora de la platja de Ribes Roges.


Fou construïda durant la tercera guerra carlina, a l'últim terç del segle XIX. No tingué mai gaire utilitat perquè a casa nostra almenys des del segle XVIII els malfactors acostumen a venir des de l’interior.

Reconstruïda, actualment és un espai artístic dedicat a la Mediterrània i als mariners, se la coneix també com ‘espai Guinovart ‘ , en memòria de Josep Guinovart i Bertran (Barcelona 1927 - 12 de desembre de 2007).

La torre, d’estructura circular, està formada per tres pisos i el terrat. Cada una de les plantes està decorada amb elements relacionats amb l’univers marí.

A la primera planta Josep Guinovart i Bertran (Barcelona 1927 - 12 de desembre de 2007) fa una reinterpretació de les llegendes de pirates i naufragis, que tenen com a escenari la comarca i els penya-segats del Garraf, i altres fets que s’han conservat fins als nostres dies gràcies a la memòria popular. La llegenda del Pirata de la Crossa de Figuera, del Crim del Pas de la Mala Dona, i els fets tràgics de l’Any dels Negats (1886), són els tres motius principals que il•lustren aquesta planta. Destaquen també els dibuixos del terra amb motius del mar que l’artista va gravar sobre el ciment.

La segona planta està presidida per una estructura de cordes de la qual pengen un conjunt de nusos de pesca, símbol de l’esforç i la duresa del treball dels pescadors i mariners.

La tercera planta està dedicada a alguns dels artistes que han tingut com a font d’inspiració el mar. I des d'aquí una escala de cargol dóna accés al terrat. L'artista convida els visitants a gaudir del mar, del passeig Marítim i del far de Vilanova. Un penell en forma de vaixell amb gravats de les constel•lacions marines corona la Torre Blava.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario