jueves, 16 de enero de 2014

HIPOGEU DE VICTOR BALAGUER CIRERA. CEMENTIRI DE VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF. CATALUNYA

En la visita que fèiem l’Antonio Palau Gubern, i l’Antonio Mora Vergés, al Cementiri de Vilanova i la Geltrú, i que malgrat ser un dels ‘millors atractius’ de la Ciutat , trobava un xic descurat, retratava el Monument Funerari de Víctor Balaguer i Cirera (Barcelona, 11 de desembre de 1824 - Madrid, 14 de gener de 1901) que qualificaria més com un hipogeu, que com un panteó, i que té un tractament més escultòric, que estrictament arquitectònic.

És un volum de forma trapezoïdal que recorda els pilons dels temples egipcis, amb ornamentació i tipografia gòtiques i garlandes inspirades en el llenguatge de la Secessió vienesa.


El monument fou projectat per I'arquitecte Bonaventura Pollés, tallat per I'escultor Alfons Juyol i Bach (Barcelona, 1860 - 1917), i construït per Joan Sas i Gorgori.

Trobo inexplicable l’absència d’un Catàleg de Patrimoni en línia, en una Ciutat que tancava l’any 2013 amb un cens de 66.275 habitants, i és alhora la Capital de la Comarca. Segur que això - com la evolució del Partit dels Socialistes - té una explicació que ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario