domingo, 19 de enero de 2014

MODERNISME A TIANA. VILLA CARLOTA

Retratava amb força dificultat la casa de trets modernistes anomenada VILLA CARLOTA a Tiana.


No pensava que trobar dades sobre el seu promotor, i el mestre d’obres i/o arquitecte fos una tasca encara més difícil.

La descripció tècnica ens diu : casa formada per dos cossos, el principal pel que fa a volum, de planta rectangular i coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. El segon cos annexat a la banda dreta del primer és de menor alçada i està cobert per un terrat.

Sobresurt una petita torreta coronada per una teulada de quatre vessants molt inclinades. En conjunt destaca el treballa de la cornisa, de maó; els angles de l'edifici, de maó vist; i les teulades envernissades.

L'edifici es troba envoltat d'un ampli jardí i resulta especialment interessant el mur de tancament que l'envolta, realitzat amb fragments separats per pilars i que permeten la perfecta adaptació al desnivell del terreny.
Cal remarcar que hi ha un bon treball de maó o totxo.

La casa del carrer Bellaire, 2, promoguda l’any 1914 , per Joan Arnau Majoral, i aixecada segons el projecte de Joan Amigó i Barriga (Badalona, 1875-1958), té força similituds amb aquesta casa, dita també – i no s’explica el motiu - Ca l'Arnú.

Trobo absolutament inexplicable l’absència d’un Catàleg de Patrimoni en línia, en una Vila que tancava l’any 2013 amb un cens de 8.221 habitants, i amb una llarga tradició de lloc d’estiueig, que ha deixat un ric i variat patrimoni històric.

Segur que això té una explicació que ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Josep Toffoli Carbonell , eminent historiador i amic, em deixava un comentaria al facebook; el plànol d'aquesta casa es de l'agost de l'any 1925 i està firmat per l'arquitecte J. Amigó

Arno Jäger va comprar els terrenys on hi havia Can Tinet, casa en la que va viure alguns anys abans de enderrocar-la i construir Villa Carlota, anomenada així en honor de la seva esposa Carlota Wicht Berthold

Li preguntava al Josep Toffoli Carbonell , en relació a la casa Joan Amigó i Barriga (Badalona, 1875-1958) va ser l'arquitecte ?.


Em feia seguir una fotografia de la signatura del contracte.

En relació al promotor, voldria saber el lloc i data del seu naixement, i un xic de la seva història, sabem que :

A: http://www.chimisanas.cat/activitats.pdf

Arno Jäger apareix com industrial :

http://www.elfuturodelpasado.com/ojs/index.php/FdP/article/view/256/259

Jäger falleció en Colonia en 1931.


A la muerte de Jäger, su viuda, Carlota Wicht Berthold, se casó con el industrial Felip Castelló, quién asumió la dirección de la empresa

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2010/10/25/pagina-6/32809754/pdf.html?search=Arno%20Jager

Carrer a la memòria de l’Arno Jäger

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario