lunes, 6 de enero de 2014

ESCOLA D’OCATA. EL MASNOU. MARESME. CATALUNYA

Pere Guerau Maristany i Oliver (el Masnou, Maresme, 12 de gener de 1863 - Barcelona, 23 de juliol de 1927), al que l’any 1911 atorgava el rei Alfons XIII el títol de comte de Lavern; sobre els terrenys del que fou cementiri parroquial – com la Casa Benèfica - assumia els costos d’aixecar unes escoles mixtes segons projecte de Bonaventura Bassegoda i Amigó (Barcelona, 16 de maig de 1862 - 29 de novembre de 1940), un cop descartat el de Gaietà Buïgas i Monravà (Cerdanyola del Vallès, 1851 - 1919).

La descripció tècnica ens diu ; edifici aïllat de planta rectangular format per tres cossos principals orientats E-O amb façana a l'Est i units per dues ales transversals. En origen aquests tres cossos eren més alts que les ales, que només tenien planta baixa. Posteriorment s'hi afegí la segona planta, seguint la tipologia arquitectònica del conjunt. Els cossos principals tenen planta baixa i pis amb la coberta inclinada a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a l'est. Les ales eren dues naus amb coberta inclinada a dues aigües i el carener paral•lel a la façana principal; amb la reforma es van modificar.


Tota la construcció està a una cota superior al carrer, que supera una escalinata que condueix a l'entrada principal, presidida per un porxo amb pilars de maó i arcs escarsers, que actua de terrassa en la planta pis del cos central, coronat amb un capcer esglaonat. Totes les obertures es formalitzen amb maó posat a sardinell com element decoratiu i es protegeixen amb persianes de llibret de fusta. El maó també s'utilitza com element decoratiu en les franges horitzontals remarcant cornis i forjat. El pati davanter és delimitat per una barana balustrada d'obra.

L’edifici s’aixecava en el període en que el Maresme havia de ser ‘el jardí de l’edèn’.

Sou pregats de dir-hi la vostra a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario