viernes, 31 de enero de 2014

HOSPITAL OF THE MIDDLE AGES DE L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ. CONCA DE BARBERÀ, TARRAGONA.

Retratava l’edifici construït a la fi del segle XlV com Hospital; (al segle Xll ja es troba documentat un hospital de leprosos) ; en un capbreu del segle XVl es diu que acollia malalts i pobres de la vila i forasters. No trobava cap dada de l’existència a dia d’avui d’un servei públic similar, el CAP de L'Espluga de Francolí, està obert - de moment – des de les 08:00 hores a les 21:00 hores els 365 dies de l’any.

L’Espluga tancava l’any 2013 amb un cens de 3897 habitants, i no trobava enlloc, el nombre de persones que hi vivien al segle XII i següents.

De l'administració de l'Hospital se n'encarregava la parròquia, primer a través de la confraria dels Pobres de Jesucrist i posteriorment de forma directa pel rector.

Durant el Sexenni Democràtic (1868-74) fou confiscat per l'Ajuntament i ja no va retornar a la parròquia.

A darreries del segle XIX va acollir l'escola elemental de nois i la de pàrvuls.

La descripció tècnica ens diu ; a la façana de la plaça, té la porta principal amb arc de mig punt adovellat i un escut de la vila a la part superior; és feta amb carreus una mica irregulars.


El primer pis és sostingut per arcs escarsers i de mig punt. Té també una porta adovellada. El pati interior i primer pis sostingut per arcs escarsers i mig-punt, s’hi puja per una escala sostinguda per un arc rampant, típica del gòtic català.

El REINO DE ESPAÑA està fent un ‘avenç cap a la prehistòria

No hay comentarios:

Publicar un comentario