http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/9919/rec/7
Les imatges que identifica com de Vilalba dels Arcs son 12 d’un total de 63
http://mdc.cbuc.cat/cdm/search/collection/bcsalvany/searchterm/vilalba%20dels%20arcs/mode/all/order/title/page/1
1 d ‘Arnes , 1 de Caseres, 1 de Nonasp,
9 de Corbera d’Ebre , 21 de Fatarella [ la] , 21 de Gandesa , 12 de Vilalba dels Arcs
Cap de : Batea, Bot, Horta de Sant Joan, Pinell del Brai [el], Pobla de Masaluca [ la] , Prat del Comte [el],
El mapa de la comarca ens fa pensar en que potser, potser, entrava i/o sortia per Batea en direcció a Nonasp. Desconeixem si recollia les seves rutes a les agendes de viatge.
El que sembla alhora clar i estrany, és que la capella que identifica com de Sant Antoni de Vilalba dels Arcs, sembla la del Calvari de Batea, i aquest és l’únic element d’aquella població que disposa d’un riquíssim patrimoni històric i/o artístic que cridava la seva atenció.
El Joan Serra Saún, q.e.p.d., excel·lent coneixedor d’aquesta comarca, m’explica que se la coneix com l’ermita del Calvari i que és una església amb tots els drets, contràriament amb el que es recull a l’enciclopèdia catalana ; al SE de la vila de Batea s’alça el Calvari, tossal presidit per la inacabada capella del Sant Sepulcre i voltat de petites capelles d’una nau i portal adovellat, obres totes del segle XVIII i similars a les aixecades en altres pobles de la comarca i del Matarranya, dedicades a sant Josep, sant Joan Baptista, santa Susanna, sant Francesc d’Assis i santa Magdalena,... https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0008270.xml
Farem seguir aquest post al Joan Serra Saún, a l’Ajuntament de Batea, i al Centre d'Estudis de la Terra Alta, amb el prec que confirmin – si és el cas – la nostra hipòtesis.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
David Tormo Benavent ( Barcelona, 1973 ) Doctorat en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, i resident des de l'any 2000 a Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, em feia arribar un email ;
Benvolgut Sr. Mora,
La imatge del Sr. Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929) és, efectivament, l'ermita de Sant Antoni de Vilalba dels Arcs, que segons la poca informació localitzada va ser malmesa durant la Guerra Civil, concretament fou saquejada el 3 d'agost de 1936. Era una propietat privada. La documentació de la Causa General recull que la propietària era Teresa Ferrer Piñol.
Sembla que la propietària no vivia al municipi.
Desconec la data exacta de l'enderrocament, va ser però , posterior a 1939.
No hay comentarios:
Publicar un comentario