lunes, 5 de febrero de 2018

IN MEMORIAN DE SANT MATEU DE VALLDAVIÀ ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA. VILOPRIU. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Patrimoni Gencat ens diu que l'església de Sant Mateu al nucli de Valldavià al terme de Vilopriu a la comarca de l’Empordanet, domina el sector d'una banda del poble, al costat baix de la carretera. És un edifici de planta rectangular, d'una nau amb absis semicircular i coberta de teula a dues vessants. A la banda dreta de l'absis hi ha la sagristia. La porta d'accés a l'església es troba a la façana lateral sud. És allindada, amb carreus de pedra, i arc de descàrrega. En aquesta façana hi ha dues petites obertures. La façana nord es troba molt malmesa, mentre que la façana oest, en bon estat però molt modificada, presenta una finestra atrompetada d'arc de mig punt i un campanar de paret amb una sola obertura, refet després de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats epl general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, acte criminal que els guanyadors qualificaven de ‘guerra civil ‘, i l’Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940) cardenal primat d'Espanya durant aquella dissortada època, va definir com CRUZADA.


Fotografia del Josep Salvany Blanch de 1923. Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/8062/rec/183

Joan Dalmau Juscafresa

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2017/02/esglesia-de-sant-mateu-de-valldavia.html

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/540_SMateuValldevia/SMateuValldevia.htm

Aquesta església ha experimentat diverses etapes constructives. És probable que el seu origen es pugui situar entre els segles XII-XIII (les parts més antigues conservades es troben al mur nord i a la capçalera). Posteriorment sembla que hi ha dos moments d'intervenció importants en què l'estructura de l'edifici va quedar molt modificada (segle XVI-XVII i XVIII-XIX). En el present segle també s'hi ha efectuat obres. Darrerament s'ha tret el guix que amagava la pedra vista de l'interior.

Quan al topònim en diccionari català valència balear ens diu ; etimologia ; grafia aglutinada de vall d'Avià (nom propi personal).

Al costat de l'església es troba el cementiri.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario