lunes, 12 de febrero de 2018

ESCOLA DE LA SAGRADA FAMÍLIA D’URGELL. SABADELL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Retratava la façana del Col·legi de la Sagrada Família d’Urgell al carrer de la Indústria, 9 de Sabadell, Vallès Occidental, Catalunya, que publicarem també a https://issuu.com/1coneixercatalunya


Gabriel Borrell i Cardona (Sabadell, 23 de novembre de 1862 - Barcelona, 6 d'octubre de 1944) l’any 1908, va ser l’autor d’aquest edifici escolar, que es descriu a : http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/029-A.htm

Escola de planta baixa i dues plantes pis, en forma de L i disposada entorn d’un pati. Cal distingir dos cossos, un perpendicular al carrer, on hi ha la porta d’accés, i l’altre paral·lel, on originalment hi havia les aules. L’edifici actual és el resultat d’unes ampliacions sobre de l’edifici original que era l’escola de pàrvuls.

Segons la pàgina de l’escola les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell arribaven a Sabadell el 13 de juny ( festivitat de Sant Antoni de Pàdua) de l’any 1890, essent la fundadora la Mare Pilar Vilà ( de la que ens agradarà tenir TOTES LES DADES, nom, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,.... http://www.sagradafamiliaurgell.org/centenari-col-legi-sabadell.html

A la pàgina sabadell.com/Fitxes/FitxesPepps/pagines/029-C.htm que sembla estar inactiva trobava :
Els orígens d'aquesta escola els trobem en l'escola de pàrvuls (escola pública oficial) situada al carrer de Sant Josep, 10, inaugurada l'any 1890. La direcció d'aquesta l'obtingué per oposició una religiosa de l'ordre de la Sagrada Família d'Urgell, quedant així lligada a aquesta congregació .

‎El David Laudo Cortina, ens posava en antecedents que Salvador Casañas i Pagès (Barcelona el 5 novembre de 1834 i va morir el 27 octubre de 1908 ) bisbe de Barcelona , l’any 1903 sol•licitava llicència per la construcció d’un nou edifici destinat a escola al carrer Nou (actual avinguda 11 de Setembre), “col•legi de la Sagrada Família” de Sabadell.
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/02/mystere-de-la-maison-de-la-sainte.html

A la pàgina de l’escola de Viladecans s’explica les escoles que ENCARA estan actives :
https://www.sagradafamiliaviladecans.com/intranet/index.php?module=iw_webbox&ref=19

Dissortadament les Germanes de la Sagrada Família d'Urgell, sembla que no disposen d’un arxiu en el que puguem consultar TOTES les escoles que es van obrir, com per exemple la de Santa Perpetua de Mogoda :
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/07/escola-de-les-germanes-de-la-sagrada_11.html

Casualment topava amb una noticia de premsa que corrobora aquesta manca de dades :
http://es.sagradafamiliaurgell.org/homenaje-a-las-hermanas-del-colegio-de-pola-e-lena.html

No confondre les Germanes de la Sagrada Família d'Urgell, amb les Filles de la Santa Casa de Natzaret; malgrat que ambdues tenen un origen comú , la fundació de la congregació de les Germanes de la Sagrada Família, el 29 de juny de 1859 per l Anna Maria Janer Anglarill (Cervera, Segarra, 18 de desembre de 1800 - Talarn, Pallars Jussà, 11 de gener de 1885). Josep Manyanet i Vives (Tremp, Pallars Jussà, 7 de gener del 1833 - Sant Andreu de Palomar (Barcelona), Barcelonès, 17 de desembre del 1901)l’any 1874 en redactà unes noves constitucions i els donà el nom de Filles de la Sagrada Família, volent que fossin una branca femenina dels Fills de la Sagrada Família, les germanes més antigues van mostrar el seu desacord i van demanar la destitució de Manyanet.

A la mort del bisbe Josep Caixal i Estradé (El Vilosell, Garrigues, 9 de juliol 1803 - Roma, 26 d’agost 1879) el 28 d'agost de 1879, el nou bisbe d'Urgell, Salvador Casañas i Pagès (Barcelona, 5 de setembre de 1834 - Barcelona, 27 d'octubre de 1908) va prendre en consideració la continuïtat de la congregació, a la que afavorí, conservant-ne l'esperit fundacional i en contra de les propostes de Manyanet.

El ‘masclisme’ estava, està , i estarà present també a l’àmbit religiós.

Sense la col·laboració de la ciutadania, aquesta tasca de recuperació de la memòria històrica no reeixirà, us demanem una vegada més la vostra col·laboració, per la vostra pròpia dignitat, i per servar el record dels vostres pares, avis, besavis. Rebesavis ,... , i el dret inalienable que tenen a saber la seva història, els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts ,..., hi ha qui té 155 raons per evitar-ho, les nostres per recuperar i mantenir-ho son però, infinites, oi?.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

No hay comentarios:

Publicar un comentario