martes, 6 de febrero de 2018

A LA MEMÒRIA DEL JOSEP SALVANY BLANCH. HEROI DE CATALUNYA

M’encarregaven fer un recull de la vida i obres del Josep Salvany i Blanch (Martorell 1866- Barcelona 1929) que fou, a més de metge i amant de l’excursionisme, un notable fotògraf , que deixava a la Biblioteca de Catalunya un fons amb magnífiques fotografies estereoscòpiques.

Martorell la ciutat on va néixer, i Barcelona la ciutat on vivia i exercia la seva professió de metge oculista , al número 24 del carrer Pelai, van ser els paratges que més van interessar a Salvany, la passió per l’excursionisme i la fotografia però, el van portar a fer extensos reportatges d’indrets diversos de totes les comarques de Catalunya, de les Illes Balears, i d’alguns indrets de les províncies de Saragossa, de Segòvia i de Madrid. Viatger infatigable va conèixer, Itàlia, França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Síria, Egipte, Palestina, Grècia, Malta, ..

Les fotografies de Salvany permeten fer un recorregut per la Catalunya social i cultural de principis del segle XX : esglésies, monestirs, creus de terme –que li interessaven especialment–, esports de muntanya, paisatges, fonts, retrats de la gent del carrer i dels amics i familiars, són alguns dels temes de la col·lecció d’imatges –més de 10.000–, que formen el Fons Salvany, dipositat a la Biblioteca de Catalunya.

Membre del Centre Excursionista de Catalunya des del 1905, desenvolupà una important tasca dins l'excursionisme científic, fent nombroses sortides arreu de Catalunya, alguns indrets de la península i viatges per Europa, Egipte, Terra Santa i els Estats Units, documentant les seves fotografies amb les agendes.

La seva col·lecció de clixés estereoscopis i el concurs guanyat el 1916 a Tarragona mostren que va arribar a ser alguna cosa més que una simple afecció o complement. Per això, Isidre Clopas i Batlle (Martorell, 1913 - 7 de febrer de 2001) el por presentar especialment com a fotògraf al seu llibre Història de la fotografia i el cinema a Martorell (1990).

Fèlix Duran i Cañameras (Barcelona, 24 d'octubre de 1889 – 1972) el qualifica com , "artista de la fotografia"

Ricard Marco Muñoz , President de l’Associació Cultural Fotoconnexió, Professor del crèdit Fotografia Científica i Documental als Cicles Formatius de Grau Superior d’Imatge de l’Institut Politècnic Sant Ignasi-Sarrià (1997-2009), Tècnic d’Imatge a la Biblioteca de Catalunya des de 1990, i principal investigador del fons considera que aquest home, certament curiós i paradigmàtic de la burgesia catalana de principi de segle XX, és un dels fotògrafs més importants de Catalunya.

Anticipant-se a Sir Alfred Joseph Hitchcock KBE (Londres, 13 d'agost del 1899 - Los Angeles, 29 d'abril del 1980), Josep Salvany i Blanch (Martorell 1866- Barcelona 1929) el Josep Salvany i Blanch (Martorell 1866- Barcelona 1929), apareix també en algunes de les seves obres:

http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/1542/rec/1

http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/bcsalvany/id/1025/rec/2

FONTS :

https://sites.google.com/site/ahumanitatsitic/josep-salvany-i-blanch

http://www.bnc.cat/digital/salvany/

http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/257928/354804

El Josep Salvany i Blanch forma part de la meva galeria ‘d’herois de Catalunya’

Ens agradarà rebre les vostres aportacions ampliant aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario