martes, 17 de marzo de 2020

LA REFORMADA CASA DE L’AMO DE LA COLÒNIA PRAT. PUIG.REIG. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

Retratàvem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés l’arranjada façana de la torre de l’Amo de la Colònia Prat que sembla que està vivint una revifalla al caliu dels augments exponencials dels preus dels lloguers a Barcelona i les principals poblacions del Barcelonès i els Vallesos.


http://www.elbergueda.cat/ca/pl242/experiencies/cultura/passat-industrial/cal-prat/id1452/cal-prat.htm

http://www.enciclopedia.cat/EC-FE-0233001.xml

Teodor Prat Masdeu ( Sallent ? + Colònia Prat, Puig Reig, el Berguedà, 21 de setembre de 1903) , un industrial de Sallent (Bages) que comprà, l'any 1870, els terrenys on a continuació construí una fàbrica de filats i teixits de cotó.

El permís d'obres li arribà el 1871 i el berguedà Francesc Joan Canals, mestre d'obres, s'encarregà d'aixecar la fàbrica, els espais industrials annexos i els primers habitatges per als treballadors. Més endavant, la colònia s'amplià amb la construcció de més habitatges i els propietaris encarregaren, també, la construcció d'una església i d'una torre per al seu ús privat.

La Vanguardia en l’edició del dijous , 01 octubre 1959, página 25 , dona noticia de la mort del seu fill i hereu Josep Prat Feliu

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1951/07/22/pagina-25/32743930/pdf.html?search=Jose%20Prat%20%20Feliu

M’explicaven que passada la contesa bèl•lica que s’endegava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, es feien reformes a l’església per part d’un arquitecte de Barcelona, ens agradarà confirmar la seva identitat a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Pot ser l’Antoni Darder i Marsà (1885 - 1956), que havia estat l’ arquitecte municipal de Puig-reig?. O el Josep Prat i Sallés, farmacèutic de Puig-reig i aparellador, autor dels projectes de l’escola Alfred Mata, i la de la Colònia del Guixarò al vei terme de Casserres ? .

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/12/josep-prat-salles-i-lescola-alfred-mata.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/11/lescola-josep-prat-salles-de-la-colonia.html


Ens agradarà tenir noticiaail.com a l’email castellardiari@gmail.com de l’arquitecte autor de la reforma de la casa de l’Amo de la Colònia Prat, transformada avui en edifici d’apartaments, llevat d’error comptava 11 timbres al porter electrònic.

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Puig-reig, el Berguedà,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “ el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario