martes, 3 de diciembre de 2013

JOSEP PRAT SALLÉS I L’ESCOLA ALFRED MATA JULIÀ DE PUIG-REIG

Rebia un e.mail del Josep Manel Fernàndez i Prat, en el que m’explica que l'edifici de l’escola Alfred Mata Julià, de Puig-reig, s’alçava seguint el projecte del seu avi Josep Prat i Sallés, que va ser farmacèutic a Puig-reig, a la casa de número 18 del Carrer Major on hi tenia l’establiment, i on vivia amb la seva família.


M’explica que li feia especial malicia un acudit que corria per la població en relació al Centre Escolar : "Nena, lleva't que has d'anar a la escola nova" "No hi vull anar mare, que a la porta ja avisen que allà el fred mata!"

Llegia que l’Antonio DARDER I MARSÀ ( 1885-1956 ) , amb títol d'arquitecte de l’any 1910, va ser l’autor de l’Escola Pública L’ESCOLA ALFRED MATA JULIÀ de DE PUIG-REIG a la comarca del BERGUEDÀ.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1933/05/23/pagina-6/33186801/pdf.html
http://www.march.es/storage/bibliodata/teatro/Magia/166163.pdf

en la tesis del Valentí Pons Toujouse - que comparteixo - és molt possible que el projecte fos del Josep Prat i Sallés, que en no ser però arquitecte, demanava a l’Antonio Darder Marsà que signes els plànols oficials.

Demanarem informació a l’ajuntament d’aquest extrem.

En la seva resposta em deien des del Consistori: El Sr. Josep prat Sallés era farmacèutic, i l'any 1924 membre de la junta local d' ensenyança.

No hi han planols de l' escola

M’adreço particularment als purreigencs en demanda de col•laboració per documentar – com s’ha de fer – el nostre Patrimoni Històric.

Rebia un email del Josep Artero Traserra , mestre jubilat i autor d’un excel•lent treball de recerca, que confirma l’autoria dels plànols de l’escola Alfred Mata de Puig-reig, per part del Josep Prat Sallés, que va ser farmacèutic i aparellador d’aquesta població.

En un dossier que porta per títol “Documentos i expediente relativos al Grupo escolar A. Mata” he pogut trobar les dades següents:

“Resultando: Que D. Josep Prat Sallés en su instancia de 16 de febrero de 1925 próximo pasado, presenta un proyecto de construcción de Escuelas con plano y presupuesto para las obras, que asciende a unas cien mil pesetas,…

… ello no obstante al solo efecto de que la resolución que en definitiva tome el Ayuntamiento sobre la referida propuesta aparezca basada en un dictamen técnico como el del Arquitecto Municipal…

1º Que a la vista del proyecto presentado por el Sr. Mata, formule el Arquitecto Municipal dictamen sobre la conveniencia de la aceptación de la propuesta que dicho Sr. Formula al Ayuntamiento…


INFORME de l’Arquitecte Municipal:

“…Que en especial del estudio del Plano y Presupuesto de las obras que ofrece realizar para cederlas al común de vecinos de Puig-reig, se desprende un conocimiento perfecto de sus autores de lo que son las modernas exigencias pedagógicas e higiénicas en la enseñanza y por tanto que las Escuelas proyectadas podrán ser motivo de orgullo para este pueblo…

Puig-reig, 4 de Mayo de 1925. Signa el document el Sr. Antonio Darder Marsá (1885 – 11 de abril de 1956), arquitecte municipal.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario