lunes, 16 de diciembre de 2013

LA CASA FÈLIX GALLENT LLUCH A BADALONA

Joan Amigó i Barriga (Badalona, 1875-1958) alçava aquesta casa l’any 1924, per encàrrec de Fèlix Gallent i Lluch ( Foyàs- València 1868 – Badalona 1936 ) , propietari d’una fàbrica de ferro colat al carrer Raval 44-48 (actual Francesc Macià entre Latrilla i plaça de l’alcalde Xifré), al mes de desembre de 1936, Gallent va ser assassinat per un grup d’ incontrolats.

La descripció tècnica ens diu que l’'edifici exemplifica el retorn al classicisme que va suposar l'onada noucentista com a reacció a l'exuberància estètica del modernisme.


En aquesta obra veiem un conjunt d'elements de tipus clàssic com les columnes jòniques, els frontons sobre les llindes de les obertures, les baranes de balustres o el templet amb una cúpula amb mosaics que van ser realitzats per Lluís Brú i Salelles (Ondara ( la Marina Alta, País Valencià) , 1868 - Barcelona, 1952), que fa de torre-mirador.

A l’altre costat del carrer la dita casa Pere Busquets presenta un evident estat d’abandó que malgrat la seva ubicació al centre de la Ciutat, al número 25 del Carrer del Temple, comportarà la seva ràpida ruïna.

Una i altra casa son del mateix autor, Joan Amigó i Barriga, Badalona podria ser coneguda com ‘ territori amigó’ d ela mateixa manera que Cardedeu o la Garriga son ‘territori Raspall’, i Castellar del Vallès és ‘ territori Sala Cortés’ .

No hay comentarios:

Publicar un comentario