viernes, 13 de diciembre de 2013

ESGLESIA ‘NOVA’ DE SANT PAU DE NARBONA. POMAR. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA. LLEIDA

La caiguda de la pràctica religiosa en l’àmbit del catolicisme ha propiciat la transformació dels edificis religiosos per a usos laics, sobta una mica veure com a Pomar s’ha donat justament una transformació en sentit invers, retratava el que havia estat un cobert d'ús agrícola, situat en un fortíssim desnivell del terreny , actualment transformat en església; això s’explica per la precarietat en que es trobava – i es troba – l’església de Sant Pau de Narbona de Pomar, de la que se’n tenen noticies des del segle XIV, i que va fer necessari traslladar l'espai de culte.

La descripció tècnica ens diu ; edifici d'estructura rectangular, capçalera plana i coberta exterior a una vessant. La seva porta d'accés està situada a la façana principal de l'edifici i s'estructura a partir d'un arc rebaixat obrat amb maó.


La campana que actualment està dins de l'ull de l'espadanya de l'Església Nova prové de l'església de Sant Pau de Narbona.

No trobava cap referència a la periodicitat en que es celebra culte en aquest edifici – que trobàvem tancat amb pany i forrellat -, ni cap dada del possible canvi de l’advocació de Sant Pau de Narbona, per la d’un Sant Joan – sense advocació coneguda - i agrairem ens ho feu saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) rebia una imatge data el 25-II-1979 de l’interior d’aquesta esglesiola.

No hay comentarios:

Publicar un comentario