miércoles, 4 de diciembre de 2013

SANTA MARIA DE BELL-LLOC D’ARO. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Max Schreck publicava unes imatges de Santa Maria de Bell-lloc d'Aro al face d’amics del blocdefotos , desaparegut segons ens expliquen, en el procés d’asfíxia que des de tots els àmbits s’ha endegat des del PP contra Cataunya i els catalans.

No podia accedir a les bases de dades de patrimoni gencat – imagino que ‘víctimes’ - si més no temporals – d’aquest procés que esperem es declari ‘ genocidi’ des d’Estrasburg .

L’església parroquial de Santa Maria de Bell-lloc i la rectoria s’alcen aïllades en un replà proper a la vall, hom pensa que al mateix indret d’una vil•la o poblat d’època romana (les troballes són abundants a la seva vora i en la restauració de 1960-62 aparegueren vestigis de construccions).

L’edifici és un petit temple preromànic, d’una nau amb capçalera de planta de ferradura a l’interior i poligonal a l’exterior (la forma externa li fou donada tardanament); té, a l’extrem de ponent, una façana que no conserva cap dels elements primitius, un arc triomfal i un tram de volta més baixa que la nau, fets que fan suposar que era inicialment un temple amb dos absis contraposats, un a cada extrem de la nau, planta poc usual al país però que té precedents en esglésies paleocristianes, especialment del nord d’Àfrica.


A la banda N de l’església han aparegut ruïnes d’un edifici de planta circular o concèntrica que hi comunicava, potser un baptisteri paleocristià del segle VI.


Al mig de la nau hi ha vestigis d'un paviment en opus signium.

La rectoria, un notable casal del segle XVIII, amaga part de l'església.

Per intermediació de Santa Maria, fem arribar a l’Altíssim la nostra sempiterna pregaria, Senyor ; allibera el teu poble !!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario