domingo, 8 de diciembre de 2013

EL CELLER DE SANT CUGAT DEL VALLÈS

L'any 1921 la Cooperativa Vitivinícola de Sant Cugat encarregava a l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973), el projecte per instal•lar els magatzems per elaborar i conservar la producció de vi. El cens de l’any 1920 era de 2.874 habitants.

A darreries del primer feixisme ( dictadura de Primo de Rivera ? era ja de 5.190 persones.

Superats els efectes del conflicte bèl•lic que provocava la sedició dels feixistes contra el Govern de la II República, i les seves accions genocides, es fan obres als anys 40 per acollir l'augment de producció.


Demanava l’ajuda de Postals i Fotografies antigues de Catalunya i aquí en veieu el resultat.
Celler Cooperatiu Sant Cugat del Vallès
Imatge recull aportat per Rosa Fonts Arxiu i Tot Sant Cugat

El cens de 1960 era de 11.884 persones, i es fa clara a ulls de tothom la política de creixement demogràfic, que comporta de forma sistemàtica l’abandó de l’activitat agrícola.

Als anys 90 s'enderrocà part del conjunt, que passa a ser propietat de l'Ajuntament, que ha encarregat d’elaborar un projecte de rehabilitació a l’estudi d’arquitectura Adell Associats.

L’objectiu de la rehabilitació del Celler Cooperatiu -declarat Bé Cultural d’Interès Local per la Generalitat de Catalunya- és adequar aquest edifici com a subseu del Museu de Sant Cugat i convertir-lo en un equipament municipal polivalent.

El projecte original de Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) contemplava la construcció de dos torres que emmarcaven els molls de descàrrega del raïm, sembla que per motius econòmics només es va iniciar la construcció d’una de les torres, que finalment no es va acabar de construir.

El projecte d’ Adell Associats , contempla construir almenys una de les torres, seguint el model de Cèsar Martinell i Brunet.

Sant Cugat tancava l’exercici 2012 amb 84.946 habitants.

En això de l’activitat vitivinícola Sant Cugat no tenia gaire tradició, si recordeu en el miracle de Sant Medir, se’ns explica que estava plantant faves als seus camps prop del camí, i que en ocasió de passar per allí Sever, bisbe de Barcelona, li digué que el persegueixen els romans pel delicte de mantenir-se fidel a la fe de Jesucrist, i li demana que si els seus perseguidors li preguntaven per ell, els respongui amb la veritat.

Poc després, els romans feien acte de presència en el camp on treballava Medir, i li preguntaven pel Bisbe, ell els respongué amb la veritat; “vaig parlar amb el Bisbe Sever mentre plantava les faves“. Un cop dit això, les faves eren crescudes i florides, produint així un miracle.


Dissortadament entre els romans, hi havia algun fill de pagès, que sabia quan es produïa la floració de les faves, i ho va fer veure al Centurió, aquesta informació va confirmar la sospita , que Medir practicava també la fe cristiana.

Els romans portaren pres a Medir i Sever, al que també havien capturat, al Castrum Octavianum (Sant Cugat) on els van martiritzar fins a la mort a tots dos.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario