domingo, 27 de junio de 2021

CAN ÀNGEL. ESPARREGUERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

Can Àngel està format per dues construccions adossades i comunicades, orientades a sol ixent. La més antiga del segle XVII, està estructurada en planta baixa i pis. Té la porta d'entrada d'arc de mig punt adovellat.

 

 


Elisenda Bachs i Marès, / Elena Ruiz de Mendoza,1983. Vista de l'edifici


Destaca un rellotge de sol circular a la façana i un contrafort al xamfrà.

 

Està arrebossada però els marcs de les obertures o les dovelles de la porta són de carreus de pedra vista. Les finestres estan disposades sense cap ordre aparent. La coberta és a dues aigües acabada amb una canalera i feta de teula àrab.

 

La construcció anterior enllaça amb la més recent, datada de principis de segle XX, a través del primer pis, perllongant el balcó de balustrada. Consta de planta baixa amb un porxo, pis i golfes amb una galeria d'arcs de mig punt a cada planta. La coberta és a dues aigües feta de teula àrab però l'espai de les galeries queda com un cos independent.

 

El conjunt està tancat per un barri amb dependències aïllades que funcionen com a corrals.




La casa   havia estat coneguda tomben com  Mas Febrer de la Muntanya. El 1561 Jaume Febrer era en el consell de la vila, i més endavant, l'any 1642, fou conseller de la vila Macià Febrer. El 1667 eren els propietaris els hereus del Mas Comelles, i el 1694 Joan Comelles, botiguer de Barcelona. Mort en Joan Francesc Comelles del Puig, administrà els bens Magnífic Bernat Gloria juntament amb la comunitat de preveres de l'església parroquial d'Esparreguera.


A inicis del segle XX el posseïa el Dr. Sans de Sarrià.




 Ha passat per diversos propietaris, apareixent per primer cop el 1863 anomenada com Can Àngel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario