lunes, 28 de junio de 2021

ELS HOSTALETS D’EN BAS. MIRATGE A LA GARROTXA

 

El Pere Carre Pons Olot publica una fotografia dels Hostalets d'en Bas , un poble del municipi de la Vall d'en Bas , la Garrotxa,  declarat bé cultural d'interès nacional.




El poble dels Hostalets es troba a l'esquerra del riu Fluvià, aigua amunt del poble de Sant Esteve d'en Bas, antic cap del municipi al qual pertanyia.


 Dels seus orígens resta l'antic hostal de Can Llonga.


La disposició dels dos carrers que formen el poble -el carrer de Vic i el carrer de Teixeda-, que conflueixen a l'església de Santa Maria, respon a la funció inicial que tingué com a lloc d'hostalatge nascut a la vora d'un camí.

 

Les seves cases, de planta baixa, un o dos pisos i golfes, presenten una tipologia molt unitària, amb la teulada a dues vessants amb el carener paral·lel a la façana i un ràfec de força volada, que protegeix les balconades de fusta característiques. El material de construcció predominant és la pedra tot just desbastada en els murs, i ben escairada i buixardada en els muntants i les llindes, tot i que aquestes poden ser també de fusta.

 

A moltes llindes de les cases es repeteixen dates del segle xviii (1716, 1719, 1727, 1735), tot i que n'hi ha d'anteriors (1660).


 La restauració soferta pels Hostalets d'en Bas d'ençà de la declaració com a Conjunt Històrico-Artístic ha restat autenticitat a la seva fesomia agrària i pagesa.

 






Feu una ullada als fons fotogràfics cedits pel Narcís Llach i Guerra.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Hostalets%20d'en%20Bas


Els miratges son fenòmens molt habituals als deserts tropicals, el canvi climàtic  provoca  la seva aparició, ara també, en indrets com la Vall d’en Bas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario