viernes, 4 de junio de 2021

ESGLÉSIA DE SANTA FE DE GUARDIOLA. BASSELLA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

Havíem visitat Santa Fe de Guardiola que  es troba en un petit veïnat del municipi de Bassella,  a  l’Urgell sobirà, amb el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 ‘+ 6 de maig de 2019 ) l’any 2018,  ningú en aquell temps, podia imaginar que patiríem la sindèmia de la COVID.19.


 



Patrimoni Gencat explica que està situada sobre un promontori amb la capçalera assentada sobre una gran roca.

        

 



A. Moras, l’Antonio Moras Navarro al que la comarca de l’Urgell sobirà, deu un reconeixement, retratava l’any 1985 “Visió lateral de l'absis”.


És una construcció d'una nau coberta amb volta de canó, modificada en època moderna, i absis semicircular.


Va ser ampliada amb dues capelles, a cantó i cantó de la nau, i una sagristia al costat de ponent, a tocar de l'absis.


 Presenta dues finestres de doble esqueixada, una al centre de l'absis i l'altra al mur de migdia, en aquest mateix costat s'obre la portalada d'arc de mig punt adovellada precedida per un porxo.


 A ponent s'alça la torre campanar refeta recentment.

 

El Joan-Albert Adell i Gisbert i la  Maria Lluïsa Cases i Loscos, escriuen ;  per les seves característiques cal  situar la construcció d’aquest edifici dins les formes més pròpies de l’arquitectura del segle XII. Malauradament però, no s’ha localitzat cap notícia escrita relativa al lloc de Guardiola, ni a la seva església, dedicada a la Santa Fe i sufragània de la de Bassella.


La biografia de la santa explica la seva mort als 13 anys a la graella com Sant Llorenç, i la seva posterior decapitació. Els soldats francs portaven la seva veneració juntament amb ls de Sant Martí, Sant Sadurní,..., quan venien a recolzar als comtes catalans en la seva lluita contra els sarraïns.


 


Els segles venidors veurien com  aquella col·laboració i estima, esdevenia odi visceral al català i a Catalunya, des de la mal dita República Francesa que fa escarni dels seus principis,  Llibertat, igualtat, fraternitat (en francès) Liberté, égalité, fraternité.


Que Santa Fe presenti davant l’Altíssim la nostra  sempiterna pregaria , Senyor; allibera el teu poble !

No hay comentarios:

Publicar un comentario