lunes, 2 de abril de 2012

DE FABRICANTS A TRAFICANTS


Fèiem – com a col·lectiu – el pitjor negoci de la nostra historia quan entravem en relació ‘intima’ amb els nostres veïns.

El poble català tradicionalment s’ha dedicat a tasques ‘honorables’, d’aquí que el tractament de les seves màximes autoritats sigui ‘Honorable, o Molt Honorable’, front els excel·lència,   il·lustríssima ,... dels veïns manllevats la major part a la Santa Mare Església Catòlica Apostòlica i Romana, a la que  finalment – en nom de Déu -  li prendrien – per malvendre’ls-   una bona part dels seus actius.

El diccionari català valència balear de l’institut d’estudis catalans  - un tresor veritable – en diu :
FABRICANT m. (i f. vulgar -ANTA)
|| 1. El qui té per professió fabricar alguna cosa; propietari de fàbrica; cast. fabricante. D'aquí han vengut pèrdues grosses an es fabricants honrats, Roq. 18.
|| 2. vulgarment, Obrer o obrera que treballa en una fàbrica; cast. obrero, operario.
    Etim.: part. pres. de fabricar.

Això ja quasi no es recorda, desprès del tsunami d’especulació i corrupció que s’ha endut l’estat del benestar.

TRAFICAR v. intr.
Fer tràfic, negoci comercial; cast. traficar. Sos camells traficaven | tots carregats de púrpura i or fi, Colom Juven. 182.
    Fon.: tɾəfiká (or., bal.); tɾafiká (occ.); tɾafikáɾ (val.).
    Etim.: del cast. traficar (it. trafficare), mat. sign.

Això torna, malgrat s’abolia l’esclavitud a l’illa de Cuba el 17 de febrer de 1880, mai s’ha aconseguit un total respecte per la llibertat. La recent reforma laboral , agreuja la situació de les classes treballadores, fins a nivells quasi feudals. Hom pensa que no s’han implementat de nou ‘ els mals usos’ per la pertinença a Europa – i només mentre es mantingui -. Espanya té molts números per ser-ne expulsada.

D’ençà de 1714 Catalunya va exercir ‘tasques poc honorables - , ara quan comencen les ‘retallades’, ho fan justament per aquestes terres,  i en una desproporció evident amb la resta.

Ens han ensorrat les industries, i ens han fet participar en els seus ‘tràfics’ innobles; el resultat més enllà de la misèria evident, és la pèrdua irreversible de la condició d’honorables que només en el terreny polític ´- quin sarcasme, oi ? -  ens entestem en mantenir si més no formalment. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario