miércoles, 30 de octubre de 2013

CASTELL DE SANTA BÀRBARA DE LA FREIXNEDA. MATARRANYA

Em sembla que aconseguirem fer un breu escrit en la llengua LAPAO, que s’aprovava a bombo i plateret, per les CORTES DE ARAGON.

El topònim tindria el significat "bosc de freixes" , i li demanaré a la Pilar Combalía Griñán, autora de les fotografies , si existeixen encara exemplars d’aquest arbre en aquells paratges.


Llegia que el Castell va ser reconquerir als àrabs l’any 1169, i des de 1179 va pertànyer als Cavallers de l'Orde de Calatrava.

L’any 1210 el comanador Martín Pérez el va cedir al senyor Jimeno López ; en no tenir descendència, el Castell va retornar a mans Calatraves l’any 1274.

L’any 1643, durant la guerra dels Segadors, les tropes contràries a Felip IV de Castella assetjaren la vila.
En la guerra de Successió, l'any 1706, la vila estava en mans de l'exèrcit austriacista.

El general Cabrera, a la primera ‘Carlinada’ s'apoderà de la Freixneda, a darreries de 1839, Cabrera, abans d'abandonar la Freixneda, féu enderrocar el castell i alguns edificis fortificats a fi d'evitar la seva utilització per les tropes cristines.


Poques restes donen testimoni avui d’aquell magnífic Castell de Santa Bàrbara, que patiria justament l’acció de les forces d’artilleria que tenen a la Santa com a Excelsa Patrona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario