lunes, 21 de octubre de 2013

MAS SANT ANTONIO DE CUNIT. EL PENEDÈS JUSSÀ.

Hi ha força informació d’aquest mas que aixecava com a promotor als anys 1830 l’ Isidro Marqués Riba – ens agradarà rebre informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte .- l’hereu, Manuel Marqués Puig, farà aixecar la torre per poder veure la casa des del tren - ens agradarà rebre informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte- , serà la seva filla Pilar Marqués Soler, casada amb Francisco de Paula Bultó Sert, que aixecarà la Capella, de la que no s’esmenta l’advocació – ho demanarem a l’Arxiu Gavin, del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera-

La casa va ser reformada l’any 1901 - ens agradarà rebre informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte- . La descripció tècnica ens diu que té una estructura de tres cossos, el central de tres plantes i els laterals de dues, amb una característica torre de planta quadrada coronada amb una galeria oberta amb teulat a quatre aigües. El portal és d'arc escarser. El pis principal té un balcó amb barana de ferro, mentre que les golfes s'obren amb una finestra geminada flanquejada per dos ulls de bou. Presideix la façana un capcer on hi ha
un rellotge de sol amb la inscripció 1901.


És propietat de la família Bultó, que ha estat dolorosament d’actualitat per la pèrdua de l’Álvaro Bultó i Sagnier (Barcelona, 11 de juny de 1962 – Lauterbrunnen, Cantó de Berna, 23 d'agost de 2013)

Llegia que durant el conflicte bèl•lic que es suscitava per l’Alzamiento, ¡ va ser hospital, i en la seva façana posterior es veuen - encara - marques d'artilleria llançada cap a la casa.

La casa va acollir al rei Leopold III de Bèlgica durant un període de diversos mesos després de la seva abdicació; Baldui I jurava la Constitució Belga el 17 de juliol de 1951.

Confiem en aclarir - com no ha estat possible encara a la finca propera del Mas del Pla - l’advocació de la Capella de la casa.

http://www.masiasanantonio.com/historia/

No hay comentarios:

Publicar un comentario