viernes, 18 de octubre de 2013

NEW CASTLE CUBELLES. GARRAF. CATALONIA

El Garraf existeix, per deixar-ne constància el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, ens arribàvem fins a Cubelles, volíem retratar el mal dit Castell que va fer bastir el senyor del lloc Carles Llupià de Vilanova i d’Icart , segons el projecte traçat per fra Josep de la Concepció ( 1626-1790) l’any 1673. Va realitzar l'obra el mestre de cases Joan Baptista Homs.

Posteriorment, va passar a ser propietat del marquès d'Alfarràs, títol nobiliari concedit per Felip V d'Espanya l'any 1702 a Pere de Ribes-Vallgornera i de Boixadors.

L’edifici va ser habitat fins el 1976 i l’any 1988 va ser adquirit per l'Ajuntament, que un cop restaurat hi ha instal•lat l'oficina de turisme.


La descripció tècnica en bona mesura és idèntica a la que tenia a principis del segle XX quan s’obtenia aquesta fotografia d’autor desconegut que es troba a l'arxiu d'Antoni Pineda.


Edifici habitat amb una gran torre semicilíndrica adossada.

l'estructura actual correspon a la reforma que s'hi feu el 1675, dirigida pel tracista Fra Josep de la Concepció. L'edifici es troba situat a l'espai d'eixamplament del carrer del Doctor Juncà, on figura una placa. És una construcció de grans dimensions i d'estructura complexa. Té planta rectangular, tres pisos d'alçària, golfes i teulada a quatre vessants. La façana presenta a la part dreta, una porta d'accés allindada amb carreus de pedra. Damunt la clau hi ha un escut amb l' inscripció del 1675 a banda i banda. La distribució de les obertures, originalment simètrica, és irregular en l'actualitat. Totes les obertures d'aquesta façana són allindades i resseguides en pedra. A la part posterior, hi ha adossada una torre semicircular.

Cal recordar – per als qui no en tenien noticia – que Vilanova de Cubelles, es va segregar l’any1368 , d’aquesta població per formar l’actual Vilanova i la Geltrú.

Aquesta comarca té molt a veure i viure.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/search?q=Garraf
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/09/santa-maria-de-magdala-de-canyelles-el.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/09/el-celler-guell-de-garraf.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/09/loblidada-santa-maria-de-jafra-del.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2013/10/la-casa-del-marques-de-largentera.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/09/sant-pere-de-ribes-esglesia-vella.html

Malgrat entendre que la Monarquia és un anacronisme, noticies com la de l’acusació contra l’Esperanza Aguirre ‘ la Comtessa innoble’ , només ens fan entristir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario