martes, 8 de octubre de 2013

ELS VILAR DE MONTOLIU DE SEGARRA.

Trobava en relació a l’escut d‘armes que llueix a la façana d’una casa de Montoliu de Segarra ( abans Montoliu de Cervera );


Catalán. De azur, una villa de oro, con dos torres, aclarada y mazonada de sable. [J. R. Vila, ms].

Respecte de l’autor diria que és el mateix que feia l’escut de Llindars.

El terme de 29,47 km² compren : Montoliu de Segarra, La Guàrdia Lada, L'Ametlla de Segarra, Cabestany i Vilagrasseta.

En algun lloc – així ho espero – dorm un estudi monogràfic d’aquesta nissaga; la concentració de municipis feta des del REINO DE ESPAÑA amb l’excusa de reduir ‘despeses administratives’, ha estat nefasta, al nivell de la desamortització, i fins al del trasllat dels cementiris fora dels nuclis urbans – en aquella ocasió per raons de salubritat -; per l’estultícia infinita i la desmesurada corrupció de les elits politiques, podem afirmar : 1. S’ha perdut – en perjudici de TOTHOM- una bona part del patrimoni històric i/o artístic.

2. S’han perdut dades de la ‘història menuda’ dels municipis absorbits.

3. La manca de serveis públics ha ‘facilitat’ la marxa de la població del món rural, per integrar els ‘exercits d’aturats de reserva’ que constitueixen la major vergonya que han vist el segles.

4. Tot plegat, ha comportat el reconeixement del REINO DE ESPAÑA, com el lloc on més i millor des dels poders públics, s’ha lluitat contra l’educació i la cultura. Som – i cal felicitar al PP per això – el darrer país en coneixement de matemàtiques, i el penúltim en comprensió lectora, des del MINISTERI D’INCULTURA I ODI RACIAL, s’han iniciat accions perquè també en aquest darrer àmbit assolim el darrer lloc.

Ens agradarà saber tot el que sigui possible d’aquests Vilar de Montoliu de Segarra i/o de Cervera a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario