domingo, 13 de octubre de 2013

SANT CLIMENT DE COLL DE NARGÓ A L’URGELL SOBIRÀ. CATALUNYA

La Rosa Ventura Cutrina, em feia arribar una magnifica imatge de l’església parroquial de Sant Climent de Coll de Nargó, a la comarca de l’ Urgell sobirà ( mal dita ALT URGELL , perquè aquesta és la traducció literal de la denominació en llengua castellana, i des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL de l’època, no es va permetre l’ús dels mots autòctons ); la descripció tècnica en explica que el temple estava voltat pel clos del cementiri, vora la carretera d'Isona i a tocar les primeres cases del poble de Nargó.

L'edifici actual fou construït a finals del segle XI o principis del XII al lloc d'una església anterior, de la qual es conserva la traça de la planta al costat de migdia i el campanar.

L'església és d'una nau, coberta amb volta de canó que recolza sobre arcs torals.

La façana principal disposa d'arcuacions, que segueixen la doble vessant de la coberta i que formen un parament rebaixat en el mur, sobre la portada, on hi ha una finestra cruciforme.


L'absis, situat uns 50 centímetres per damunt de la nau, és decorat exteriorment amb arcuacions cegues i lesenes. La porta principal és a ponent, però hi ha un segon accés a migdia. A l'interior, prop del presbiteri, un arc lleugerament ultrapassat dóna accés al campanar, adossat a la nau. El campanar és una construcció preromànica, no anterior al segle X, de planta rectangular i amb la base atalussada fins a tres quarts de la seva alçada. Al capdamunt del cos piramidal hi ha una finestra de ferradura a cada una de les cares. Tanmateix, alguna d'elles podria ser fruit de la restauració feta a principis de segle, en què es va refer també el darrer cos del campanar, coetani de l'església, amb una finestra triforada emmarcada per un parament d'arcuacions.

L'absència d'ornamentació a la resta del campanar contrasta amb la dels murs exteriors de l'església, decorats amb una sèrie d'arcuacions i lesenes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario