lunes, 7 de octubre de 2013

LE CHÂTEAU SISQUELLA, RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA, LLEIDA

Quan al topònim sembla que etimològicament és derivat de sisca, traduïble per ‘lloc de canyes’.

Llegia que aquest nucli de La Sisquella, actualment adscrit a la Ribera d’Ondara, es va crear al llarg del segle XVI, al redós no del Mas de Nuix o Mas Ramon.

Els Nuix de Cervera hi fundaren el 1480 el mas que porta el seu nom, amb una gran casa de tipus senyorial, amb baluards i llotgetes a la part superior de les cantonades.


L’any 1800 al cavaller de Cervera Francesc de Nuix i de Perpinyà (mort vers el 1804), castlà d’Ivorra i de Pujalt, senyor de Calonge de Segarra i de Ferran, li fou concedit el títol de Baró de Perpinyà.

El darrer i quart titular fou el seu besnét Antoni de Nuix i d’Espona , autor de treballs genealògics i històrics relatius a Cervera.

Actualment la ‘ titular ‘ és Roser Rahola i d'Espona, vídua de Jaume Vicens i Vives (Girona, 6 de juny del 1910 - Lió, 28 de juny del 1960).

Llegia que al segle XVI els seus habitants construïren la capella dedicada a la Mare de Déu de les Neus, un veí – potser l’únic resident – em deia que l’advocació és la Marededéu de la Salut, a la que no podíem accedir, perquè l’Alcalde pedani – que es qui sembla que té la clau – no viu a la Sisquella.

Ho demanarem a l’arxiu Gavin, i també a qualsevol lector que pugui tenir-ne informació li agrairem ens la faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario