lunes, 13 de julio de 2015

CASA JOSEP MARIA COLL I BACARDÍ. TERRASSA

Josep Maria Coll i Bacardí (Barcelona, 23 d'agost de 1878 - Terrassa, 24 de març de 1917) va ser l’arquitecte municipal de Terrassa des de novembre de 1911, fins a la seva prematura mort d'una afecció pulmonar el 24 de març de 1917.

Des de la seva condició d'arquitecte municipal, va realitzar un projecte d'urbanització del Torrent de Vallparadís amb el fi de destinar-lo a parc municipal. Alguns industrials es varen construir la seva residència (Casa Salvans, Torre Soteras).

Es tractava de realitzar un projecte d'urbanització del torrent a manera de "Ciutat Jardí", un entorn allunyat dels "mals fums" provinents de la industrialització.

Ell mateix s’hi va construir la que havia de ser la seva residència familiar, la casa Coll i Bacardí, un gran edifici de 750 m² , que la família de l'arquitecte va haver de vendre després de la mort.



Els compradors foren la família Masdeu, que reformaren l'edifici l'any 1926.

El següent , Ernst Baumann, representant de llanes vingut de Suïssa, utilitzà la casa per vivenda i per despatxos fins que abandonà el negoci i la casa al voltant dels anys 1960.

Continuà el negoci de llanes en Josep Colomer i Montmany, que deixarà definitivament la casa, que anirà a mans de l’Anjuntament de Terrassa.

S’ha reivindicat – jo sempre la designo com Casa ‘Josep Maria Coll i Bacardí’ - honorar al seu autor, gran arquitecte i funcionari de l’Ajuntament de Terrassa, sembla però, que hi ha ‘qüestions ideològiques’ que no ho han permès fins al dia d’avui.

http://relatsencatala.cat/relat/la-casa-josep-maria-coll-i-bacardi-a-terrassa-al-valles-jussa/1042254

Sou pregats – ara diuen que hi ha democràcia – d’adreçar-vos a l’Ajuntament de Terrassa, per demanar que es designi la casa amb el nom del seu autor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario