jueves, 23 de julio de 2015

ENVALL. LA TORRE DE CAPDELLA. LA VALL FOSCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La Gemma Capdevila Ribes‎ publicava una fotografia d’Envall, avui dins al terme de la torre de Cabdella, en la que s’aprecia que hi almenys un parell de cases refetes, encara que sembla ensulsiada la coberta de l’església de Sant Jaume.


Trobava un enllaç del Bisbsat d’Urgell en el que es nomena Rector de Sant Jaume :
http://www.bisbaturgell.org/index.php/es/bisbat-durgell-sp-770872453/territori/pallars-jussa/231-senterada/614-envall

Llegia a : https://ca.wikipedia.org/wiki/Envall
L'església d'Envall, dedicada a sant Jaume (antigament era dedicada a sant Martí), és sufragània de Sant Feliu de la Pobleta de Bellveí. Sant Jaume d'Envall està documentada des d'antic, però no sembla conservar res de l'obra romànica.

El seu estil actual és barroc civil. A l'església de la Pobleta es pot veure la imatge de sant Jaume i el retaule de santa Anna, que són les úniques relíquies que es van conservar després de la guerra civil, ja que membres de la FAI van cremar els retaules en un prat de sota el poble. L'altar que van construir durant el franquísme era obra del Carlí, un escultor pallarès de renom a la comarca, però avui en dia es troba en molt mal estat de conservació.

El 2001 es va esfondrar la façana sud de l'església, i es van perdre les pintures murals que s'hi conservaven. L'església fou parcialment reconstruïda pels veïns, per tal d'estabilitzar l'edifici, amb l'ajuda d'un camp de treball internacional, el 2004. Tot i així, continua amb greus deficiències estructurals i mig derruïda, a l'espera del finançament necessari per a reprendre'n la recuperació.

El despoblament dels 28.861 veïns del cens de 1857, als 13.840 habitants del desembre de 2.009, explica en bona mesura el lamentable estat del patrimoni històric.

La incúria de TOTES les administracions vers aquestes comarques, és però, la causa real.

Ens cal l’ajuda de tothom per recuperar les imatges – i la memòria – de les escoles ‘ estudi’ anteriors a la dictadura franquista; sou pregats de fer-nos arribar les fotografies a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario