lunes, 6 de julio de 2015

QUI VA FER LES TORRES DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ ?.

El Josep Plantalech Albertí, publicava una fotografia de la dita Villa Paulita de Puigcerdà, i reproduïa ‎les dades de la pàgina de l’ajuntament; "VILLAS" DE L'ESTANY DE PUIGCERDÀ :


Foren edificades a finals del s. XIX i a inicis del present segle per famílies benestants barcelonines, que començaren a estiuejar a la Cerdanya. D'estil eclèctic, anomenades "quintas" per la premsa local, destaquen per la grandària, simetria i sobrietat de línies. Com a millor conservades, tenim la Torre Volart o Vil.la Paulita i la Vil.la Margarita. N'hi ha algunes més en altres indrets de la comarca.

Una mínima recerca em portava fins al QUI VA FER LES TORRES DE L’ESTANY DE PUIGCERDÀ ?.(Barcelona, 1841 - Barcelona, 1928), el de les famoses ‘pastilles’ estava al darrere d’una urbanització senyorial a Puigcerdà, en aquesta zona de l’estany , amb torres tan representatives com la Vil•la Margarita, la Vil•la Paulita o Torre Volart, i la Torre del Rellotge, d’estil eclèctic.A Barcelona el Dr. Andreu va comprar terrenys sobretot a l'Esquerra de l'Eixample, esdevenint el president de la junta de propietaris. Des d'aquesta posició va pressionar l'ajuntament de Barcelona perquè s'afanyés a urbanitzar la zona de la rambla de Catalunya. També va pressionar en contra del fet que el ferrocarril metropolità passés pel carrer Aragó. Posteriorment va adquirir més propietats a Gràcia i a Sant Gervasi de Cassoles. Va comprar el terreny de Frare Blanc emprenent les obres l’any 1899, fet que inicià la urbanització del vessant barceloní de la muntanya del Tibidabo. També fou un dels promotors del seu funicular i del mític tramvia blau, i un dels impulsors del Parc d'Atraccions del Tibidabo, fundat el 1899 com a "Tibidabo S.A.

Està clar que Salvador Andreu i Grau en la seva tasca de promotor, es va recolzar en els millors arquitectes de la seva època, i se’m fa personalment difícil de comprendre, com segons l’Ajuntament de Puigcerdà, en una majoria d’aquests edificis ‘es desconeix l’autor’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario