viernes, 17 de junio de 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE. 'EL CASTELL DE DÉU'. BORDILS. GIRONA. CATALUNYA

Aprofitàvem el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés, l’estada al Monestir de Sant Daniel, per visitar algunes poblacions de l’entorn de la capital.

Anàvem fins a Bordils per veure i retratar l’església de Sant Esteve , ‘ el Castell de Déu’, patrimoni Gencat ens diu que és un bell edifici és d'estil gòtic tardà amb alguns detalls d'influència renaixentista feta amb obra és de carrers de pedra i la coberta de teula. . És d'una sola nau coberta amb voltes de creuaria i amb claus centrals estan decorades amb els escuts de Bordils, el del Papa i el de Catalunya. Els arrencaments dels arcs de la volta són cisellats amb figures d'animals. Hi ha tres capelles a cada lateral, cobertes amb arcs de mig punt construïdes al segle XVIII. El campanar presenta un basament de planta quadrada i la part superior octogonal, amb arcades apuntades, rematat amb gàrgoles i barana calada. Flanquejant la façana principal, en el coronament hi ha dues garites de caràcter defensiu, que s'han datat del segle XVI, i es troben situades en cada un dels angles i unides per una galeria.




De l’interior on no podíem accedir ens diu que la porta d'accés a la sagristia, situada en un lateral de l'absis, és d'estil renaixentista, amb frontó, tríglifs i mètopes. A la capella del sagrari hi ha un altar neogòtic.

La pica baptismal està feta de pedra de "Girona". D'estil barroc, és llisa i té una mida d’uns 100 centímetres d'alçada per 95 centímetres de diàmetre. Està col•locada al presbiteri de l'altar major de l'església.

Són interessants les impostes decorades, a l'arrencada de l'arc que sosté el cor, representant els sants patrons de l'església i Sant Jaume.

Conserva diverses imatges de sants, com un Sant Josep amb el Nen; la Mare de Déu del Roser, que podria provenir d'una altra església; un Sant Esteve, restaurat els anys 1980 i una altra Mare de Déu del Roser, feta pel taller de Llimona.

Té Bordils molt per a visitar, l’escola anterior a la dictadura franquista, la capella del Sant Crist ‘Traspassat’ del fossar municipal,...., us recomano fer-hi un tomb quan us sigui possible.

No hay comentarios:

Publicar un comentario