miércoles, 8 de junio de 2016

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE SANT JOAN ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. BERGA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

El Genís Simon em feia arribar un email amb el següent text :

L'antiga escola de Sant Joan, ubicada a la plaça del mateix nom de Berga era l'única escola pública de Berga en època de la II República. Aquest edifici encara existeix, tot i que remodelat, i acull el casal d'avis.

No va ser fins als anys 60 del s. XX que es parlà d'una nova escola pública: fou el «nou edifici» de l'escola Sant Joan ubicat al carrer Roca de la Pila. http://www.escolasantjoan.cat/

La curiositat que jo volia remarcar és que dóna la sensació que el projecte de nova escola de la IIa república ubicat molt més avall que el de la nova escola de Sant Joan (entre els carrers Santa Joaquima de Vedruna, Onze de Setembre, Cervantes i Mossèn Marià Miró) va ser reutilitzat per a bastir el «nou» edifici de l'escola Vedruna als anys 50 del segle XX («carmelites»). http://www.vedrunaberga.cat/

Antigament les «carmelites» s'ubicaven en un edifici al costat de l'hospital de sang («hospital vell») a la plaça Dr, . Saló.


El Miquel Pujol Mur i la Rosa M Planell Grau, em comentaven : t'enviarem una fotografia de l'entrada del Casal, Antigament entrada del col•legi, anys abans convent de les monges de Valldaura, abans convent mercedari i abans no sé... Encara hi ha més història, potser hospitalers o agustinians.

La M. Rosa va ser alumna del col•legi però al fer-se el Casal va ser majoritàriament modificat. La capella és la sala de reunions, el pati la sala gran. Titularitat compartida de la Generalitat i l'Ajuntament.



Ens manquen encara molts edificis escolars anteriors a la dictadura franquista del Berguedà, sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.

La comarca i Catalunya us en deurà una.

Hem superat les 900 publicacions a https://issuu.com/1coneixercatalunya

No hay comentarios:

Publicar un comentario