miércoles, 1 de junio de 2016

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA NATIVITAT DE LA MARE DE DÉU DE LA SALA DE COMALATS. PASSANANT. LA CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA

La Sala de Comalats ja apareix documentada al segle XI. Aquest nucli estava constituït per un castell, una església i un conjunt d'habitatges, tot ell conformant un recinte clos. L'any 1182 formava part del terme del castell de Forès i era patrimoni de Ramon de Cervera. Pere el Catòlic decidí atorgar la seva propietat a Guillem de Guardialada l'any 1210 qui ho donà a Arnau de Comalats el 1234. El 1266 fou donat a l'ordre dels hospitalers. El 1384 va passar a dominar la vila i n'assumí totes les jurisdiccions a partir de l'any 1443 fins els decrets desamortitzadors del segle XIX.

Llegia que L'església de la Nativitat de la Mare de Déu,fou edificada sobre un temple romànic, i que actualment no es poden observar restes conservades del primer edifici, ens agradarà tenir més dades d’aquella església romànica; Quan es va fer ?; Quina advocació tenia ?. Perquè va caldre aixecar una nova església?.

L'església moderna es començà a edificar cap a inicis del segle XIX (1801) i va ser bastida en diverses etapes, no consta cap dada del seu autor. Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com – els lectors internacionals, no poden entendre, malgrat tenir constància de l’estultícia secular de les nostres administracions, que s’obviïn dades com aquesta -.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República va ser destruïda , i no va ser fins a la dècada del 1970 que es va restaurar. Just per acomiadar als darrers veïns que marxaven, oi?.
,
La construcció té una factura senzilla, utilitzant per a la façana carreus de pedra molt irregulars. La seva porta és d'arc rebaixat i consta d'un campanar d'espadanya.



J.Contijoch publica una fotografia del interior. Sense data.

Visiteu el ‘ Forat Negre’, això encara és Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario