viernes, 10 de junio de 2016

IN MEMORIAM DEL COL•LEGI DE GRAU I DE GRAS DE LES GERMANES DOMINIQUES DE L’ANUNCIATA DE BENIFALLET. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Magdalena de Grau i de Gras, va morir a Barcelona el 19-12-1900, deixa en testament el col•legi de les Dominiques de l’Anunciata de Benifallet que prendrà el nom de Col•legi de Grau i de Gras.

https://books.google.es/books?id=DNtskwqp6vcC&pg=PA101&lpg=PA101&dq=magdalena+de+grau+i+de+gras&source=bl&ots=YWzih46M8R&sig=92RdFjBNGpcdYJW3ma2gMEcvwHQ&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjNm_n5ip3NAhVFDxoKHZfjC6EQ6AEIJTAB#v=onepage&q=magdalena%20de%20grau%20i%20de%20gras&f=false

Com ja assenyalen les làpides presents en l'edifici, aquesta fundació feta per Na. Magdalena de Grau i de Gras estava destinada a ser un col•legi per a noies, dirigit per monges de l'ordre de l'anunciata, que tenien el seu convent en el mateix edifici. Va funcionar com a tal fins abans de la mal dita ‘Guerra Civil - eufemisme que vol amagar la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República - en que fou abandonat per aquella congregació religiosa. 

Va ser Escola Pública: 

https://bibliotecaepiscopalbcn.org/web2/wp-content/uploads/2020/11/2016-Monumentos-sacros-en-llamas.pdf

Actualment hi ha vàries dependències treballant dins l'edifici: lloc de reunió del Club de Futbol del poble, biblioteca Santiago Rusiñol de la Xarxa de biblioteques de la Generalitat de Catalunya (Diputació de Tarragona).


Sobre l'entrada hi ha una làpida amb la següent inscripció: DOM Colegio de Grau i de Gras. Fundado por el albazeazgo de la Ilustre Senyora Doña Magdalena de Grau i de Gras. Año MCMXII.


La descripció ens diu que l’ edifici fa cantonada, i consta d'una planta baixa amb pati interior obert, un primer pis (on es troba la biblioteca i la seu del Club de Futbol local), i les golfes. Té planta en forma de U. La planta baixa és porticada amb arcades de mig punt, excepte en la part frontal del pati, on les arcades són en carpanell, tant en les de la planta baixa com en les balustrades del primer pis. El braç més llarg de la construcció està ocupat per l'antic convent i per l'església d'aquest mateix, de qui és l'espai que es pot veure des del carrer. Els materials constructius emprats són carreus de pedra i fusta. La superfície interior o del pati presenta una decoració sòbria, lineal, amb esgrafiat. Les cobertes són teulades de doble vessant.


Cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ens manquen encara molts edificis escolars anteriors a la dictadura franquista d’aquesta comarca de l’Ebre Jussà o Baix en la traducció de la llengua castellana BAJO, sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca.

La comarca i Catalunya us en deurà una.

Des del ‘tontisme feixista’ encara es reivindica l’educació com una obra del sàtrapa, fins alguns creuen que va inventar el bolígraf, oi?.

No hay comentarios:

Publicar un comentario