lunes, 13 de junio de 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT GREGORI. GIRONA. CATALUNYA

La visitàvem el Tomàs irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés, aprofitant l’estada que fèiem al Monestir de Sant Daniel, a la vall homònima del terme de Girona.

Llegia que l’any 882 fou donada pel bisbe Teuter (870-888)a la catedral de Girona, devia ser aleshores una petita construcció preromànica de la qual no se'n conserven restes. Al segle X o XI s'hauria ampliat, segons es pot veure en el pergamí de consagració realitzada pel bisbe Ot (995-1010)a finals del segle X o principis del segle XI. Devia tenir planta de creu llatina, una nau i capçal amb tres absis, cimbori i creuer. La nau devia tenir la llargada de l'actual i la portada era la mateixa. Es conserven dos dels tres absis primitius. És probable que fos consagrada el 1038. Fou la segona consagració ja que el bisbe Odó ho havia fet 50 anys enrere. En el segle XIII i XIV es feren importants reformes. S'haurien obert els murs laterals de la nau i construït les capelles, donant així un temple de tres naus com és ara. El 1588 es construí la pica baptismal. De la mateixa època és la capella del Roser, acabada abans de 1606, i la del Sant Crist. De principis del segle XVII seria també l'actual campanar.


A la primera meitat del segle XVIII es feren també altres obres: s'allargaren les naus del creuer amb les dues capelles fondes. Primer fou la del costat de l'evangeli, al 1727. La que es troba al costat de l'epístola és de 1730. Es construí la sagristia nova, destruint l'absidiola lateral romànica que falta. L'any 1851 s'hauria acabat el remat de caire abarrocat que configura l'actual façana principal.


L’any 1984 s'han realitzat obres de restauració.

No trobava cap dada de la funció que s’exercia des de la torre incorporada a la façana, entenc – Sant Gregori, era en aquella època un terme que vivia de l’agricultura – que es tracta d’un comunidor, com els que entre moltes d’altres esglésies tenia Sant Martí de Mura a la comarca del Bages, o Santa Maria d’Agullana, a l’Empordà sobirà, o Santa Maria de Ginestar dins del mateix terme de Sant Gregori. .

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2007/11/sant-mart-mura.html

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2015/07/santa-maria-dagullana-lemporda-sobira.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2016/06/la-trobada-amb-el-maligne-santa-maria.html

La parròquia de Sant Gregori centra el barri anomenat de l'Església, separat uns 2 Km del nucli actual de la població.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres de l’any 1851 a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario