viernes, 8 de marzo de 2024

CAN VIVER DE LA SERRA. SANT QUIRZE DEL VALLÈS

 

Masia de planta basilical amb façana al sud-oest, que ja en moments històrics es va anar ampliant al nord i a l’est en un cobert que envolta bona part de la construcció. Actualment la façana està arrebossada amb ciment; s’han respectat les obertures i el rellotge de sol.

A llevant hi ha un segon edifici a manera de masoveria. Dins el barri de la casa, a més de dependències agrícoles, hi ha un segon habitatge de masovers. Eventualment hi ha hagut activitat de restauració a la masoveria al sud de l’edifici principal, i sota el gran cobert annex hi ha les taules.

Tot el conjunt és tancat per un mur d’obra amb dos grans portals amb reixa, i envoltat de diverses dependències agrícoles. Conserva el pou i dues basses, i el rellotge de sol a la façana. Al pati central i a l’entorn hi ha diversos elements en desús de l’activitat agrícola, ara disposats de manera decorativa.

 Juntament amb , Can Casaramona, Can Feliu i Can Vinyals, el Viver és un exemple paradigmàtic de masia basilical vallesana, en aquest cas, a més, en el seu entorn agro-forestal originari encara en funcionament.

https://natura.ues.cat/ca/descobreix-el-rodal-de-sabadell/can-viver-de-la-serra

https://www.youtube.com/watch?v=POtoiXvJpoM

Fa molts anys, més de 60, venien de masovers els meus avis des del Mas  de Barberans ( Montsià)

Recordem obiter dicta allò que es recull a  :

Ley 7/1985, de 2 de abril, Reguladora de las Bases del Régimen Local.

Artículo 25, 2, a) Urbanismo: planeamiento, gestión, ejecución y disciplina urbanística. Protección y gestión del Patrimonio histórico. Promoción y gestión de la vivienda de protección pública con criterios de sostenibilidad financiera. Conservación y rehabilitación de la edificación

Mutatis mutandis però, en no establir-se cap sanció per incompliment , s’entén d’aplicació l’article 26 en els terme que cantava la Trinca

https://www.youtube.com/watch?v=jXJSJHwNRPo

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.



No hay comentarios:

Publicar un comentario