sábado, 30 de marzo de 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VIDRERES ADVOCADA A LA MAREDEDÉU I A SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA. LA SELVA.

 

Sebastià Martí Roura (Tossa de Mar, 21/01/1914 - Girona, 30/11/1999), retratava, vista meridional de la façana de l'església de Santa Maria a Vidreres. Destaca adossat al lateral esquerra, el campanar de pedra, de planta quadrada, coronat per una balustrada, i culminat per una cúpula. A la dreta de la imatge, masia catalana actualment derruïda, de la que ens agradarà tenir-ne noticia a l'email castellardiari@gmail.com . 



https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/756186/Esglesia+de+Santa+Maria+a+Vidreres

El Concili d'Efes, va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. Res doncs de “ santa”, la forma correcta de referir-s’hi és Marededéu.

l'actual església es realitzà en concret entre els anys 1790 i 1800 dintre l'estil barroc neoclàssic.

Durant la guerra carlina (1872-1875) es va enderrocar la piràmide que coronava el campanar, posteriorment es construí la cupuleta que encara existeix.

Tanmateix durant el transcurs de la darrera guerra carlina, el culte parroquial es celebrà en la capella dels Dolors, avui desapareguda, perquè l'església de Santa Maria era ocupada pels "cipaios", els carlistes denominaven així  de forma despectiva als voluntaris que els combatien.

La façana va romandre inacabada fins a la dècada dels 90 del segle XX, així la part inferior és de pedra i la superior s'acaba amb un esgrafiat.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/27202

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/08/goigs-sants-iscle-i-victoria-patrons-de.html

Que  la Marededéu, Sant Iscle, Santa Victòria    Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazcis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario