viernes, 8 de marzo de 2024

L’ESGLÉSIA DE SANT QUIRZE DE SAFAJA, ADVOCADA A SANT QUIRZE I SANTA JULITA, VA PATIR ESTRALLS EN ELS DIES FOSCOS QUE SEGUIEN A L’ALÇAMENT DELS MILITARS FEIXISTES ENCAPÇALATS PEL GENERAL FRANCO CONTRA EL GOVERN LEGÍTIM I DEMOCRÀTIC DE LA II REPÚBLICA?. EL MOIANÈS.

 

L’Església de Sant Quirze de Safaja, que pertany al Bisbat de Vic,  és el monument més important del terme, que agermana diferents estils i èpoques en una perfecta harmonia.

S’esmenta des de l’any 1042 i conserva l’absis, amb decoració externa de tipus Lombarb, d’una església aixecada al pas del segle XI a XII. A aquesta església se li afegiren les capelles del Roser i de Sant Isidre entre el 1590 i el 1620, cobertes amb volta d’ogives i claus de volta esculpides. Poc abans del 1649 l’església s’allargà per ponent amb una nau que acaba amb un portal de tipus renaixentista i finalment entre el 1762 i el 1769 s’allargaren les dues capelles laterals vers ponent, quedant així una església de tres naus. El campanar, obra del mestre de cases Joan Bonafacia , que dóna esveltesa i relleu al conjunt, es construí entre el 1670 i el 1672. Acaba amb un terrat amb baranes de pedra que és un excel·lent mirador de la petita vall per on s’estén la població, majoritàriament dispersa, que és el centre municipi.

Destaquen en ella l’altar de ceràmica del mestre J. Roig, presidit per una Mare de Déu d’alabastre, anterior a 1404.

 La Capella del Santíssim feta pels volts del 1860, té un baix relleu de la Pietat, de terracota, obra de Frederic Marés  Deulovol (Portbou, Gerona; 18 de setembre de 1893 – Barcelona; 16 d’agost de 1991)  , , el mateix que féu els patrons de la parròquia Sant Quirze i Santa Julita.

https://www.todocoleccion.net/coleccionismo/goigs-sant-quirze-i-santa-julita-st-quirze-safaja-1947~x462587532

El bisbat de Vic, no publicava els “ informes” que es feien desprès de la victòria dels sediciosos feixistes  enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRATIC de la II República,  no sabem per tant quins danys va patir aquesta església , i fins si es conserven encara les imatges i objectes que retratava el Josep Salvany Blanch l’any 1922. Ens agradarà tenir-ne confirmació en el seu cas a l’email castellardiari@gmail.com

N’havíem fet una publicació :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2022/03/esglesia-parroquial-de-sant-quirze-de.html    



Vista de Sant Quirze Safaja a contrallum

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7053/rec/15

Altar de la Dolorosa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7259/rec/1

Imatge renaixentista de la Verge

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7065/rec/7

Cementiri, creu, absis i campanar de l'església de Sant Quirze Safaja

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7169/rec/3

Creu de plata de Sant Quirze de Safaja

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7297/rec/4

Que  Sant Quirze, Santa Julita   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario