miércoles, 27 de marzo de 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE GANDESA, ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. LA TERRA ALTA

 

La feina dels fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana,  amb l’excepció d’un parell d’imatges de Batea, fou destruïda per la dictadura franquista.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/terra%20alta

No així,  la del Josep Salvany Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929), que ens deixava un valuosíssim testimoni de l’església parroquial de Gandesa, advocada a l’Assumpció de la Marededéu:

Altar de la Mare de Déu del Roser a l' interior de l'església de Gandesa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7188/rec/2

Sant Crist a l' interior de l'església de Gandesa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7069/rec/13

Portalada de l'església de Gandesa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7244/rec/12

Detall de la portalada de l'església de Gandesa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7273/rec/6

Detall de la portalada de l'església de Gandesa amb un grup de nens

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7168/rec/7

Vista interior i altar major de l'església de Gandesa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7197/rec/19

Vista lateral de l' absis de l'església de Gandesa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7160/rec/20

https://www.marfanta.com/2021/10/31/lesglesia-i-la-portalada-de-lesglesia-romanica-de-lassumpcio-de-gandesa/

Llegia a Patrimoni Gencat;  ¡en aquesta església tingué lloc el casament del primogènit del Rei Jaume II ,  Jaime de Aragón (1296-1334)   amb la Infanta de Castella Elionor, filla de Ferran IV. Tanmateix, l'infant, delerós de prendre els ordres sagrats, va voler renunciar-hi, fins al punt que va fugir d'amagat en el transcurs de la cerimònia nupcial que se celebrava a Gandesa, el 18 d'octubre de 1319. El fet va desplaure força a la cort castellana.

Sobre la part de l'actual ampliació barroca hi va ser el fossar.

 El fet més impactant fou la destrucció el 1936  de l'absis romànic, que es va veure retallat per fer el carrer més ample; tanmateix, en gran part encara es va salvar, i el "tall" és ocupat avui per una gran vidriera.

El deteriorament progressiu de la porta barroca és degut a l'efecte de l'aigua mal recollida de la coberta. Una de les capelles laterals està ocupada per l'altar de la capella de la casa Liori.

L'altar major és obra de Nicolás Ortiz d'Ascó. Ens agradarà tenir noticia de la seva peripècia vital, i del lloc i data de naixement i traspàs a l’email castellardiari@gmail.com

 De la portada cal esmentar la seva porta original, que fou cremada  en els dies foscos que seguien a l’alçament els militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la I República, hom diu que  era juntament amb la d'Agramunt, un dels millors exemplars a Catalunya de llaçaria ornamental sobreposada a les taules, obra dels fusters mudèjars.

Durant  la batalla de l'Ebre, dalt del campanar s'hi va instal·lar un observatori i una metralladora.

 El campanar va patir nombrosos impactes d'artilleria, encara molt visibles



Fotografia. Josep Giribet Torrelles

Fotografia. Jordi Contijoch Boada

 Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

 Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario