viernes, 22 de marzo de 2024

IN MEMORIAM. LA MONTJOIA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A L’ASSUMPCIÓ DE LA MAREDEDÉU. MOIÀ. MOIANÈS

 


https://patrimonicultural.diba.cat/element/la-montjoia

Masia de planta rectangular en estat de ruïna. Havia estat constituïda per dues plantes i golfes. La teulada era a dues vessants amb els pendents est-oest. L'accés era a través d'una porta emmarcada amb pedra tallada. La llinda té gravades dues emes entrellaçades, símbol de la Montjoia, i l'any 1791. Les finestres estan emmarcades amb pedra tallada. Es desconeix l'època de construcció, però per la data de la llinda es pot deduir que va ser al segle XVIII.

El Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930 - Caldes de Montbui, 28 d'abril de 2023) a qui vaig tenir el goig de conèixer i tractar,  escrivia de la Montjoia; té la capella de Santa Maria, una capella petita, d'una sola nau, situada enmig dels edificis de la Monjoia. Es tracta, de fet de dues capelles, una d'interior i una altra d'exterior, a l'aire lliure, tot i que la segona, l'exterior, ha desaparegut.

Li demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin) si en tenen, imatges d’aquella capella.

 Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario