viernes, 10 de febrero de 2012

PETJADES DE DINOSAURES AL PALLARS JUSSÀ. ISONA I CONCA DELLA

Rebia unes fotografies del José Antonio Uriz Rodríguez , en las que il•lustra el pas dels dinosaures per les terres del Pallars Jussà.

Sota aquesta denominació de dinosaures hom agrupa diversos gèneres que poden presentar grans diferències de pes i talla o que poden ésser bípedes o quadrúpedes, herbívors o carnívors. Tenen característiques comunes, com ara petita capacitat craniana, columna vertebral sòlida i lleugera, membres posteriors més desenvolupats que els anteriors, os quadrat fix i dents implantades en alvèols

Fins la segona meitat del segle XX, es considerava popularment que els dinosaures eren animals gegantins de moviments lents de “sang freda” i poca intel•ligència. D’aquí les referències fetes en el àmbit de la política, a la majoria dels prohoms de darreries del franquisme.

En el darrer tram del segle, coincidint amb el final de la Regència Franquista , aquesta visió fou progressivament modificada, tota vegada que les noves teories ens mostren als dinosaures com a animals de metabolisme elevat i nombroses adaptacions per comportaments socials complexos.



En aquestes terres hom troba petjades molt llunyanes, i restes relativament properes de la ‘ferocitat’ d’algunes especies bípedes.


Allò de la ‘poca intel•ligència’, els retratava bé.

No hay comentarios:

Publicar un comentario