lunes, 25 de febrero de 2013

CAN CORTÈS, CASA DE CULTURA DE PALAU- SOLITÀ I PLEGAMANS

M’aturava per retratar aquesta casa de planta basilical, cos central més alt que els laterals. Té tres nivells: planta baixa, primer pis i golfes. A la façana principal hi troben dos portals d'arc rodó de mig punt dovellats. Al primer pis, finestres rectangulars de diferents mides i treballs en els seus emmarcaments. Golfes sota teulat amb un element on es penjava la corriola per a pujar fardells i una finestra rectangular emmarcada i amb ampit. La coberta és de teules àrabs de dos aiguavessos que comencen en el cos central més alt i continuen als laterals. Carener perpendicular a la façana. Portalada rectangular emmarcada i amb porxada de dues vessants tanca el mur de còdols i reble que envolta el pati davanter de la masia.



La informació ‘Oficial’ diu : Masia del segle XVIII amb finestrals gòtics i pedra treballada. Sembla que hi ha alguna discrepància, i apareixen els anys 1678, i 1702, i Jeroni Cortès com a propietari.

Es va fer una remodelació entre els anys 1990 i 1992 mitjantçant una Escola Taller amb l'aportaciò del Fons Social Europeu.

Distribució i usos actuals: A la planta baixa hi ha el vestíbul, el Museu Parroquial, un auditori amb una aforament per a 80 persones - ubicat a l'antiga capella de la masia (algú em sabria dir l’advocació que s’hi venerava? ) -, on s'hi duen a terme casaments civils, conferències, assemblees, concerts de petit format i també s'hi programen exposicions; tres sales destinades a l'Esplai d'Avis, el Taller I (amb accés exterior) compartit entre el grup de puntaires, taller d'expressió artística i lloc de reunió de les associacions. A la primera planta hi ha la biblioteca que consta d'un altell i una sala d'estudi compartida amb un espai on s'hi desenvolupa l'activitat infantil l'hora del conte. També hi ha una sala/distribuïdor on estan ubicades les vitrines amb els trofeus de les entitats, així com una Sala de Juntes per a les entitats i quatre despatxos: un primer utilitzat pel Servei de Català, un segon i un tercer compartit per entitats i un darrer destinat als Serveis Tècnics de Cultura. A la primera planta i amb accés des de l'exterior hi ha el Taller II, espai compartit per diverses entitats i on també s'imparteixen els cursos de català Als jardins de la Masia es duen a terme diferents manifestacions culturals: concerts a l'estiu, havaneres..

Sou pregats de afegir i/o esmenar el que sigui a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario