viernes, 1 de febrero de 2013

MONUMENT A MANUEL MILÀ I FONTANALS A VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Rebia una fotografia Marcel Morató Tort, en la que apareix el Monument que Vilafranca del Penedès dedicava a un dels seus fills més eximi [ excel•lent en alt grau (aplicat especialment a poetes i artistes)] , el filòleg i escriptor, Manuel Milà i Fontanals [Vilafranca del Penedès, 1818 — Vilafranca del Penedès, 1884]

El mes de maig de 1908 se’n va posar la primera pedra,i l'any 1912 s'inaugurava oficialment aquesta obra que devem al decorador Enric Monserdà i Vidal (Barcelona 1850 – 1926), i els escultors Manuel Fuxà i Leal (Barcelona, 1850-1927) i Eusebi Arnau i Mascort (Barcelona 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933).


La descripció tècnica ens diu : Monument que consta d'un pedestal de secció en creu, amb la base motllurada, ornamentació i escut. A la part central s'aixeca una columna jònica coronada amb l'Àngel de la Fama, portador en mà d'una palma, i en l'altra d'una Venus de Milo sobre una bola del món.

Als laterals del pedestal, hi ha escultures de cos sencer d'una pubilla portant un llaüt i un guerrer amb una arpa; sostenint entre tots dos una arpa. A la part frontal hi ha el bust, del filòleg i escriptor, Manuel Milà i Fontanals [Vilafranca del Penedès, 1818 — Vilafranca del Penedès, 1884]


El monument descansa sobre una base circular de tres esglaons. Hi ha una inscripció en el suport de pedra del bust de Milà i Fontanals que diu: "A M. MILÀ I FONTANALS, IV DE MAIG MDCCCXVIII" i "JULIOL MDCCCLXXXIV".

Vilafranca del Penedès té molt a viure.

No hay comentarios:

Publicar un comentario