jueves, 28 de febrero de 2013

LES PÈRDUES DEL FRANQUISME. EL PONT DE SALLENT. SUSQUEDA. LA SELVA

El franquisme ho tenia tot ‘atado y bien atado’ quan Hidroelèctrica de Catalunya - caiguda en combat - va iniciar l’ any 1963 la construcció del Pantà que es coneixerà com ‘ de Susqueda’ ; s’aprofitava el congost que formava el riu entre les serres de Montdois i Sant Benet, i es feia tot – segons les cròniques - amb la intenció de produir energia elèctrica i garantir l'abastament d'aigua a Girona i Barcelona.

El pantà va ser inaugurat el 1968, i va sepultar sota les aigües el poble de Susqueda i les terres i masies de les valls de Susqueda i Querós.

És perdien moltes coses – que en un país civilitzat s’haguessin salvat -, i només com un boto de mostra, parlarem de l’anomena’t pont de Sallent, que s’alçava ufanós sobre la riera de Rupit, una mica abans de la seva unió amb el Ter, prop de l'antic poble de Susqueda.

S’explicava de forma admirativa : El pont és enlairat per la part central i té tres ulls, encara que hi ha una gran arcada central i dos finestrals de mig punt laterals, un a cada costat. Aquesta disposició servia, a part d'estalviar material de construcció, per a permetre una menor resistència a l'aigua, és a dir, per què li costés més endur-se'l a una riuada.



Datat entre els segles XIV-XV, quedà submergit sota el pantà de Susqueda l'any 1968.

A tots els que han malmès, per acció i/o omissió, el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, durant el franquisme i/o la posterior ‘ Democraciola’, dir-los que aquestes accions ignominioses son imprescriptibles, i seran una taca inesborrable per a ells i les seves famílies fins a la fi del temps.

No hay comentarios:

Publicar un comentario