martes, 26 de febrero de 2013

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT GENIS DE PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS. CATALUNYA

Em semblava del tot extraordinari no trobar cap imatge a la xarxa d’aquella església parroquial de Sant Genis de Palau de Plegamans, originàriament romànica, que segons les cròniques fou incendiada i posteriorment arrasada durant els dies foscos del genocidi contra Catalunya. Ho demanaré a l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans, i també a l’Arxiu Gavin ; al ensems qualsevol dels amics lectors, ens ho pot enviar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L’any 1942, i en lloc diferent de l’anterior, s’aixecava de nou l’Església Parroquial de Palau de Plegamans, sota la direcció de l’arquitecte Isidre Puig i Boada (Barcelona, 1891 - 1987). Mossèn Josep Girona, exercia com a regent, quan es van iniciar les obres de construcció d’aquest nou temple d’estil gòtic modern.

El calendari d’execució es va dilatar molt en temps :

L’any 1947, s’habilità el temple per al culte.

L’any 1948, l’Arquebisbe i Procurador en Cortes , Gregorio Modrego Casaus (El Buste, Zaragoza, 17 de noviembre de 1890 - Barcelona, 16 de enero de 1972) inaugurà l’altar major, essent rector Mossèn Salvador Bonet.

L’any 1949 es beneí la nova casa rectoral.

L’any 1955 el Cor.

L’any 1956, Jaume Busquets i Mollera (Girona, 1904 - Barcelona, 1968) decorà l’altar major i es col•locà el mosaic romànic.

L’any 1958 s’erigí l’altar de la Puríssima, i s’obrí la rosassa.

L’any 1960, s’instal•laren els bancs i el Via Crucis tallats en fusta.

Recentment, l’any 2002, essent rector Mn. Joan Roca i Escolà, s’inaugurà un esvelt i bonic campanar.



La descripció tècnica ens diu : L'església està conformada per una sola nau amb capçalera d'un sol absis que està format per set cares marcades per l’ inclusió d'arcades finestrals d'arc apuntat i uns pilars adossats a mode de contraforts. La teulada de l'absis és de teules àrabs. La façana principal té una gran rosassa amb traceria de motius circulars de diferents diàmetres. A les façanes laterals els murs són gairebé plans, també amb arcades i finestrals. La porta principal és rectangular, de fusta, amb una creu. La teulada de la nau és de dues vessants i de teules àrabs.

Sou pregats d’ampliar i/o esmenar aquestes dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario