sábado, 2 de febrero de 2013

LA PREMSA DE BIGA O DE LLIURA DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Arreu del món – incloses les espanyes - aquestes terres son reconegudes per almenys dues activitats, la producció vitivinícola i el costum d’aixecar ‘Castells humans’.

Com una mostra de com ha evolucionat la mecanització en el món agrícola, el Marcel Morató Tort, m’enviava una fotografia de la premsa de biga o de lliura que s'utilitzava per premsar la brisa del raïm fins el segle XIX, i que està situada a l’ Avinguda de Tarragona, fent cantonada amb el carrer sant Pere.


La descripció Técnica ens diu que les seves parts fonamentals són el braç o la palanca, de fusta; els peus de l'ancoratge, també de fusta; la base de la premsa, damunt la qual s'hi ubiquen els calins de corda; el cargol i el pas de pedra.

Procedeix de Torregassa, nucli de població de Sant Jaume dels Domenys,a la part jussana de la Comarca del Penedès, i és donació del Sr. Joan Josep Tetas i Balaguer , al que por Ordre de 21 d'octubre de 1963 s'adjudiquen les obres de construcció del camp de pràctiques agrícoles del Centre d'Ensenyament Mitjà i Professional de Vilafranca del Penedès (Barcelona) el senyor Juan José Tetas Balaguer.

En un costat, hi ha un monòlit de pedra amb un plafó de rajoles (4 x 3) on s'explica la cronologia, la procedència i les dades d'instal•lació de la Premsa, que fou instal•lada per la Festa de la Verema de l'any 1961

No hay comentarios:

Publicar un comentario