miércoles, 13 de mayo de 2015

CAPELLA DE SANT LLATZER. VIC. OSONA.

Abans de l’any 1530 es va erigir en aquest mateix indret, a frec del camí ral de Vic a Sant Julià de Vilatorta, un oratori dedicat a Sant Llàtzer.

L’any 1530 Jaume Alzines o Aulines, paraire vigatà que va morir de pesta, disposant al seu testament una clàusula on es feia una donació destinada a l'aixecament d'una capella a l'oratori de Call de Tenes sota l'advocació de Sant Llatzer.

L’any 1534, el fuster Antoni Micó hi feia un retaule.

L’any 1544 s'hi erigia un mas al costat com a residència per al capellà custodi i lloc d'acolliment per als vianants.

L’any 1878, en construir la parròquia de la Mercè de Calldetenes, passà a dependre’n.


La descripció ens diu ; capella de nau única amb absis marcat. Als peus de la capella hi ha el cor; és coberta amb volta de canó i el presbiteri és decorat amb pintures. A la part esquerra hi ha la sagristia adossada al mas. La façana es troba orientada a ponent, té el capcer triangular coronat amb un petit campanaret d'espadanya i conserva la campana. El portal és d'arc de mig punt i dovellat. Al damunt hi ha un òcul que, junt amb unes finestres rectangulars situades a la part baixa del mur de ponent, són els únics elements que il•luminen la capella. La capçalera, a llevant, està adossada al mas. Bastida amb pedra i arrebossada al damunt.


C.Torrents Vista interior de l'altar de la capella.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario